Charts.cz/Fórum/Jak moc riskantní je investování do altcoinů ve srovnání s Bitcoinem?

Jak moc riskantní je investování do altcoinů ve srovnání s Bitcoinem?

Přemýšlím o investování do kryptoměn a mám na srdci jednu zásadní otázku. Jak to vlastně je s altcoiny? Vím, že Bitcoin je taková ta zlatá klasika, ale slyšel jsem, že altcoiny mohou přinést mnohem vyšší zisky, ale také mají daleko větší rizika. To mě přivádí k otázce - jak moc riskantní je investování do altcoinů ve srovnání s Bitcoinem? Uvažuju o tom, že bych třeba zainvestoval do několika menších projektů, ale mám strach z volatility a toho, že bych mohl přijít o peníze. Zároveň mě láká možnost výrazně vyšších výnosů, pokud by některý z těchto altcoinů vzrostl. Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti vy, co už v kryptoměnách delší dobu fungujete. Je to podle vás rozumný krok, nebo byste doporučili raději se držet jen Bitcoinu? Jaké altcoiny byste považovali za méně riskantní a proč? Obecně jsem zvědavý na názory a rady ohledně toho, co si myslíte o investování do altcoinů vs. Bitcoin. Děkuju za odpovědi.

155 slov
1.6 minut čtení
9. 9. 2023
Andrea Pražáková
Andrea Pražáková

Investování do altcoinů je fakt jiná liga než do Bitcoinu. I když můžeš nalézt projekty, co ti přinesou vysoké zisky, většina altcoinů je hodně volatilní a některý z nich skončí jako naprostý propadák. Bitcoin je takový stabilnější základ a považuje se za bezpečnější volbu, zatímco altcoiny často závisí na hype, spekulacích a týmových schopnostech. Mnoho altcoinů nemá ani pořádný plán nebo technologii, takže je to loterie. Pokud chces investovat do altcoinů, doporučuji koukat na projekty s solidním týmem, jasným use casem a nějakou historií. Obecně se říká, že Ethereum je mezi altcoiny méně riskantní, protože má velkou komunitu a široké využití. Ale pamatuj, že stejně jako u všeho v krypto světě – nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

120 slov
1.2 minut čtení
15. 1. 2025
Libor Eliáš
Libor Eliáš

Investování do altcoinů je určitě riskantnější než do Bitcoinu. Bitcoin má už dlouholetou historii a stabilitu, zatímco altcoiny jsou mnohem volatilnější a často závislé na hype nebo komunitních trendech. Když investuješ do altcoinů, můžeš mít potenciálně vyšší zisk, ale hrozí ti i ztráty, protože spousta projektů zkrachuje nebo se prostě neuchytí.

Doporučuji začít s nějakými známějšími altcoiny jako Ethereum nebo Binance Coin – mají větší likviditu a celkově menší šanci na totální propad než nějaké novinky. Ale i tak musíš být opatrný a nikdy neinvestovat víc, než jsi ochoten ztratit.

Dohromady bych řekl, pokud chceš diverzifikovat, tak klidně můžeš do některých altcoinů jít, ale drž se hlavně Bitcoinů, to je taková jistota v tomhle divokým světě kryptoměn.

117 slov
1.2 minut čtení
4. 12. 2024
Zdeňka Ondrová
Zdeňka Ondrová