Charts.cz/Fórum/Kolik investovat do dluhopisů oproti akciím?

Kolik investovat do dluhopisů oproti akciím?

Přemýšlím o tom, jak správně rozdělit své investice mezi dluhopisy a akcie. Slyšel jsem, že je dobré mít vyvážené portfolio, ale nejsem si úplně jistý, kolik přesně bych měl alokovat do každého z těchto aktiv. Je dobré mít více než 50% v akciích, nebo je lepší to rozložit na více než 30% do dluhopisů? Jaké jsou výhody a nevýhody investování do dluhopisů v porovnání s akciemi? Zajímalo by mě také, jestli se má rozdělení investic měnit podle mého věku nebo finanční situace. Mám přítelkyni, která investuje většinu svých peněz do akcií, ale já se obávám větší volatility. Kdy je nejlepší čas na investice do dluhopisů a jak dlouhé jsou obvykle jejich splatnosti? Co když se rozhodnu pro více konzervativní strategii? V podstatě bych rád věděl, co by mohlo být ideální rozložení portfolia pro někoho, kdo chtěl začít investovat s rozumným zhodnocením, ale bez zbytečného riskování. Budu vděčný za jakékoli rady či osobní zkušenosti.

153 slov
1.5 minut čtení
21. 11. 2021
Vlastimil Paleček
Vlastimil Paleček

Když to vezmu kolem a kolem, doporučuju začít s něčím jako 60 % akcie a 40 % dluhopisy, ale to se může dost lišit podle toho, kolik risku jsi ochotnej snášet. Akcie jsou sice víc volatilní, ale dlouhodobě mají větší zhodnocení. Dluhopisy ti dávaj stabilitu a příjem, takže jsou fajn, když chceš mít nějakou jistotu.

S věkem je to tak – čím jsi starší, tím bys měl víc mířit směrem k dluhopisům, aby ses vyhnul velkým ztrátám těsně před důchodem.

Ono to rozložení opravdu záleží na tvé finanční situaci a cílech. Když jsi teď na začátku, asi bys neměl mít víc než 70 % v akciích, ale pokud jsi fakt konzervativní, klidně dej víc do dluhopisů. Vzhledem k tomu, že máš obavy z volatility, možná investuj do krátkodobějších dluhopisů nebo i do smíšených fondů.

Co se týče načasování, no, nikdy není ideální čas. Ale obecně platí, že když úrokové sazby rostou, dluhopisy se můžou trochu zhoršit. Splatnosti dluhopisů jsou různé – můžeš mít krátkodobé (1-5 let) nebo dlouhodobé (10+ let).

Takže shrnuto: hledáš stabilitu? Zvaž více dluhopisů. Chceš riskovat pro potenciálně vyšší zisk? Tlač víc do akcií. Rozložení si můžeš měnit podle situace a jak se budeš cítit ohledně trhu.

199 slov
2 minut čtení
17. 12. 2024
Zdeněk Horák
Zdeněk Horák

Tyjo, tohle je věčné dilema! Obecně se říká, že čím jsi mladší, tím víc můžeš investovat do akcií, protože máš čas na to si prožít ty výkyvy trhu. Někdo doporučuje takový ten vzorec, kdy si vezmeš 100 a odečteš svůj věk, což ti dá procento do akcií. Takže třeba ve 30 bys měl mít 70% v akciích a zbytek v dluhopisech.

Ale! Vše záleží na tvé toleranci vůči riziku. Akcie sice nabízejí větší výnosy, ale i klidně větší propady. Dluhopisy jsou bezpečnější, stabilnější příjem a menší volatilita, ale výnosy jsou obvykle nižší. Takže pokud se bojíš volatility, klidně dej víc do dluhopisů.

Co se týče rozložení investic – 50% v akciích je běžný standart, ale klidně to můžeš upravit podle svých potřeb. A jo, mělo by se to měnit podle tvého věku a životní situace. Zatímco tvá přítelkyně může být v pohodě s rizikem, ty si můžeš říct: "já chci spíš jistotu."

Kdy investovat do dluhopisů? Ideálně když máš pocit, že trhy jsou dost rozkolísané nebo pokud hledáš stabilitu v těžkých časech. Splatnosti dluhopisů bývají různé – od pár měsíců po desítky let. Pokud jsi konzervativní investor, zaměř se na kratší splatnosti nebo vysoce kvalitní dluhopisy.

Celkově bych řekl, najdi si ten svůj komfortní bod – třeba začni 60/40 (akcie/dluhopisy) a uvidíš, jak se bude tvoje portfolio vyvíjet. Hlavně se neboj experimentovat a učit se po cestě.

226 slov
2.3 minut čtení
23. 12. 2022
Barbora Hanzlová
Barbora Hanzlová