Charts.cz/Fórum/Jak se vyhnout investičnímu FOMO, když všichni kolem mě investují do kryptoměn?

Jak se vyhnout investičnímu FOMO, když všichni kolem mě investují do kryptoměn?

V poslední době se nemůžu ubránit pocitu, že mi uniká něco velkého. Všude kolem sebe vidím lidi, jak s nadšením mluví o kryptoměnách, o tom, kolik peněz na tom vydělali a jak je to úžasná příležitost. Je to prostě šílenství! Já se ale cítím jako outsider, protože nejsem v tom tak zběhlý a mám pochybnosti. Jak se mám vyhnout tomu, abych podlehl tlaku a investoval jen proto, že to dělají ostatní? Co když se rozhodnu investovat a nakonec přijdu o peníze? Není tohle všechno jen bublina, která praskne? Jak si udržet klidnou hlavu a rozumět tomu, co vlastně dělám? Mám si raději udělat vlastní průzkum nebo se řídit radami přátel? Jak poznám, jestli je investice do kryptoměn skutečně dobrý nápad? Jak se vyhnout tomu pocitu strachu z toho, že mi něco uniká? Jak mít víc důvěry ve své rozhodování a nenechat se ovlivnit okolím? Tohle FOMO mě opravdu trápí a nevím, jak s tím bojovat. Co byste mi doporučili?

159 slov
1.6 minut čtení
30. 11. 2020
Vlastimil Paleček
Vlastimil Paleček

To FOMO je fakt otravný, co? Všichni kolem tebe nadšeně investujou a ty se cítíš jako outsider. Nejlepší by bylo si uvědomit, že investice do kryptoměn je riziková záležitost. Tohle není žádná zaručená cesta k bohatství, spíš naopak. Je fajn si udělat vlastní průzkum a zjistit, co vlastně kryptoměny jsou, jak fungují a jaký mají potenciál. Můžeš začít s nějakými zdroji, podcasty nebo videi o blockchainu a kryptoměnách. Důležité je mít jasno v tom, co děláš a proč to děláš, a nenechat se unést tím, co dělají ostatní. Pokud máš pochybnosti, radši investuj do něčeho jiného, co znáš a rozumíš tomu. Důvěřuj svému instinktu - pokud se něco zdá moc dobré na to, aby to byla pravda, pravděpodobně je. A hlavně pamatuj, že peníze nikam neutečou – trh tu bude i zítra.

132 slov
1.3 minut čtení
2. 1. 2024
Filip Bečka
Filip Bečka

Nenech se strhnout davem. FOMO je normální, ale důležité je mít vlastní hlavu a rozumět, do čeho investuješ. Neinvestuj jen proto, že to dělají ostatní. Místo toho si udělej vlastní průzkum – zjisti, jak kryptoměny fungují, co je to blockchain a podobně. Je dobré si položit otázku, jestli jsi připraven na riziko, protože kryptoměny jsou hodně volatilní a můžeš snadno přijít o peníze.

Snaž se vyhnout srovnávání s ostatními. Každý má jinou toleranci k riziku a investiční strategii. Vytvoř si vlastní plán – kolik jsi ochoten investovat a co očekáváš. Pokud ti to nedá spát, možná to prostě není pro tebe. A když už chceš investovat, začni s malou částkou, abys si to osahal bez velkého rizika.

Místo naslouchání radám přátel hledáš info od odborníků nebo na fórech. Zkus si vyčistit hlavu a zaměřit se na své cíle a finanční situaci. Důvěra ve své rozhodnutí přijde s tím, jak budeš více informovaný. Nezapomeň, že trhy jdou nahoru a dolů a nic není jisté. Pokud se cítíš pod tlakem, je lepší být opatrný než později litovat.

173 slov
1.7 minut čtení
26. 10. 2023
Alois Machač
Alois Machač