Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy byste doporučili pro začátečníka?

Jaké dluhopisy byste doporučili pro začátečníka?

Zajímalo by mě, jaké dluhopisy by byly vhodné pro někoho, kdo s investováním teprve začíná. Jsem úplný nováček a moc se v tom nevyznám. Slyšel jsem, že dluhopisy jsou bezpečnější investice než akcie, ale jaké konkrétní typy bych měl zvážit? Měl bych se zaměřit na státní dluhopisy, nebo by bylo lepší podívat se na korporátní dluhopisy? Jaký je rozdíl mezi různými typy dluhopisů a jaké riziko s nimi souvisí? Chtěl bych také vědět, jaký výnos mohu očekávat a jestli je vůbec možné dosáhnout nějakého slušného zhodnocení bez toho, abych riskoval příliš mnoho peněz. Když slyším o dluhopisech, často se mluví o jejich splatnosti a úrokových sazbách, ale co to vlastně znamená pro mě jako investora? Jak dlouho bych měl investici držet a kdy je nejlepší ji prodat? Budu vděčný za jakékoli tipy a rady, které mi pomohou lépe pochopit tuto oblast investování. Děkuji!

143 slov
1.4 minut čtení
3. 10. 2020
Markéta Bártová
Markéta Bártová

Když začínáš s investováním do dluhopisů, určitě se mrkni na státní dluhopisy. Ty jsou většinou považovány za bezpečnější, protože je vydává vláda a mají menší riziko defaultu. Například české státní dluhopisy jsou fajn volba pro nováčky. Můžeš taky kouknout na dluhopisy s delší splatností, ale pozor na úrokové sazby, ty se mění a můžou ovlivnit tvůj výnos.

Korporátní dluhopisy jsou riskantnější, protože záleží na tom, jak si firma vede. Můžou mít lepší výnosy, ale když firma zkrachuje, tak těžko dostaneš peníze zpět. U státních dluhopisů většinou dostaneš nižší, ale stabilnější výnos.

Co se týče toho, jak dlouho držet investici, tak to záleží na tvých cílech. Když chceš rychlý zisk, tak to asi nebude nejlepší volba; spíš jde o dlouhodobější zhodnocení. Kdy prodat? Těžko říct, ale obecně platí, že čím déle držíš, tím víc máš šanci na stabilní návratnost.

Takže shrnuto: začni se státními dluhopisy a postupně se uč o korporátních, sleduj úrokové sazby a snaž se mít dlouhodobý pohled na investice.

159 slov
1.6 minut čtení
21. 9. 2023
Marcela Kolmanová
Marcela Kolmanová

Ty jo, já bych začal se státními dluhopisy. Ty jsou většinou považovaný za bezpečnější, protože stát je má šanci splatit. Můžeš si vybrat i dluhopisy s různou splatností – krátkodobý, střednědobý nebo dlouhodobý. Krátkodobý jsou míň riskantní, ale zas mají menší výnos. U dlouhodobých můžeš dostat víc, ale riskuješ, že úrokový sazby půjdou nahoru a ty pak budeš mít dluhopis s nižším výnosem. Korporátní dluhopisy taky nejsou špatný, ale tam už je to o něco riskantnější, záleží na zdraví firmy, co je vydává. Výnosy se liší, ale obecně můžeš očekávat 2-5% ročně u státních a víc u korporátních. Jak dlouho držet? Záleží na tvých cílech, ale pokud hledáš pravidelný příjem, tak je dobrý je držet do splatnosti. Jinak můžeš ztratit na hodnotě, pokud prodáš dřív a úrokový sazby vzrostou. Takže pokud jsi nováček, klidně začni se státními a postupně se vzdelávej o ostatních typech.

144 slov
1.4 minut čtení
10. 2. 2024
Alois Machač
Alois Machač