Charts.cz/Fórum/Jaké akcie s vysokou dividendou jsou nejlepší za posledních 10 let?

Jaké akcie s vysokou dividendou jsou nejlepší za posledních 10 let?

Zdravím všechny investory a nadšence do financí! Jsem v procesu hledání kvalitních akcií s vysokou dividendou, které by mohly být skvělou investicí pro dlouhodobý pasivní příjem. Přemýšlím, jaké akcie byly v posledních deseti letech nejúspěšnější v oblasti vyplácení dividend. Je tu někdo, kdo by mi mohl poradit, které společnosti měly stabilní a rostoucí dividendy během této doby? Zajímalo by mě, jestli se vyplatí investovat do známých dividendových aristokratů nebo jestli existují i méně známé akcie, které mají potencionál. Jaké faktory bych měl sledovat při výběru těchto akcií? Je důležité koukat na dividendový výnos, ale co další ukazatele jako P/E poměr nebo růst zisku? Budu rád za každou zkušenost nebo doporučení, které by mi mohly pomoci udělat správné rozhodnutí. Díky všem za odpovědi!

122 slov
1.2 minut čtení
4. 9. 2024
Oldřich Král
Oldřich Král

Jasně, akcie s vysokou dividendou jsou super volba pro pasivní příjem. Mezi známé dividendové aristokraty patří třeba Coca-Cola, Procter & Gamble nebo Johnson & Johnson. Tyhle firmy mají historii stabilních a rostoucích dividend, což je dobrý signál. Ale i méně známé akcie jako AT&T nebo Altria měly slušné dividendy, i když je u nich třeba dávat pozor na stabilitu.

Když vybíráš, tak se koukej nejen na dividendový výnos, ale i na P/E poměr a růst zisku. Důležitý je taky dluh a cash flow - firmu s vysokým dluhem radši obejít. A nezapomeň na sektorovou diverzifikaci, abys nebyl závislý jen na jedné oblasti.

Takže shrnuto: sleduj stabilitu dividend, zdraví firmy a klidně zkoumej i ty menší akcie, co mají potenciál. Držím palce!

121 slov
1.2 minut čtení
17. 1. 2025
Simona Bláhová
Simona Bláhová

Dividendy jsou fakt super, hlavně když hledáš stabilitu. V posledních deseti letech se ukázali jako solidní hráči třeba Johnson & Johnson, Procter & Gamble, nebo Coca-Cola. Tyhle společnosti jsou známý jako dividendoví aristokraté, což znamená, že zvyšují dividendu už hodně dlouho.

Pak tu máme i některé menší firmy jako Realty Income Corporation, která má zajímavý model s měsíčními platbami. Při výběru akcií koukej nejen na dividendový výnos, ale i na to, jak firma zvládá svůj dluh a jak rychle roste zisk. P/E poměr je taky dobrý ukazatel – měly by být v rozumném rozmezí.

Je dobrý mít v portfoliu mix známých jmen a možná i nějaké ty skryté perly. A nezapomeň zkoumat historii vyplácení dividend, to ti řekne hodně o stabilitě firmy. Udržuj oči otevřené a hodně štěstí!

127 slov
1.3 minut čtení
21. 1. 2025
Irena Jonášová
Irena Jonášová