Charts.cz/Fórum/Jaké dividendové akcie byste doporučili pro začátečníky?

Jaké dividendové akcie byste doporučili pro začátečníky?

Investování do akcií je pro mě zatím velká neznámá, ale slyšel jsem, že dividendové akcie jsou skvělý způsob, jak začít. Rád bych se dozvěděl, jaké konkrétní akcie byste doporučili, pokud někdo teď vůbec neví, kde začít. Mám na mysli něco, co není příliš riskantní a má dobrou historii výplaty dividend. Je mi jasné, že nějaké firmy jako Coca-Cola nebo Johnson & Johnson se často zmiňují, ale zajímal by mě širší pohled. Jaké další dividendové akcie byste doporučili? Měli bychom se zaměřit na určité sektory nebo indexy? Je lepší investovat do jednotlivých akcií, nebo raději do ETF zaměřených na dividendy? A co takhle sledování trendů na trhu? Jak důležité je sledovat ekonomické ukazatele při výběru těchto akcií? Zajímalo by mě také, jak často se dividendy vyplácejí a co dělat, když firma sníží nebo úplně zastaví vyplácení dividend. Vím, že je to hodně otázek, ale opravdu chci dostat nějaké základní informace a tipy pro začátečníky. Díky moc za rady!

157 slov
1.6 minut čtení
5. 11. 2024
Karolína Jelínková
Karolína Jelínková

Dividendy jsou fajn způsob, jak začít investovat a mít nějaký pasivní příjem. Kromě Coca-Coly a Johnson & Johnson je dobré kouknout i na firmy jako Procter & Gamble, PepsiCo, nebo třeba 3M. Ty mají solidní historii výplat a relativně nízké riziko. Pak jsou tu sektory jako utility nebo zdravotnictví, kde většinou najdeš stabilní dividendové akcie.

ETF zaměřená na dividendy můžou být pro začátečníky lepší, protože ti to rozloží riziko mezi víc firem. Například Vanguard Dividend Appreciation ETF nebo Schwab U.S. Dividend Equity ETF jsou docela populární.

Sledování ekonomických ukazatelů je důležitý, ale nemusíš to brát tak vážně hned na začátku. Soustřeď se spíš na to, jestli firma má stabilní cash flow a historii vyplácení dividend.

Dividendové výplaty bývají čtvrtletní, takže dostaneš peníze pravidelně. Když firma sníží nebo zastaví dividendu, může to být varovný signál. Můžeš se rozhodnout prodat akcie nebo si je nechat s tím, že třeba jednou se to zlepší.

Důležité je investovat s rozvahou a nepanikařit při každém poklesu. Rozhodni se, kolik chceš investovat a nevkládej do jedné akcie všechno.

168 slov
1.7 minut čtení
21. 8. 2024
Emil Tomeš
Emil Tomeš

Když začínáš s dividendovýma akciema, tak fakt není špatný začít s těma známýma jako Coca-Cola nebo Johnson & Johnson, ale je spousta dalších možností. Můžeš se podívat na firmy jako Procter & Gamble, PepsiCo nebo třeba 3M. Tyhle společnosti mají dlouhou historii vyplácení dividend a jsou považovaný za stabilní.

Pokud nemáš tolik zkušeností, možná by bylo lepší jít do ETF zaměřených na dividendy, třeba Vanguard Dividend Appreciation ETF nebo Schwab U.S. Dividend Equity ETF. Ty ti dají diversifikaci a sníží riziko, protože investuješ do více firem najednou.

Sledování trendů a ekonomických ukazatelů je důležitý. Když se ekonomika zpomaluje, může to mít vliv na firmy a jejich schopnost vyplácet dividendy. Obecně se dividendy vyplácejí čtvrtletně, ale některé firmy můžou vyplácet měsíčně nebo ročně.

A co dělat, když firma sníží nebo zastaví dividendy? No, to je samozřejmě špatná zpráva. Měl bys zvážit, zda prodat akcie nebo počkat, jestli se situace zlepší. Důležitý je mít plán a neinvestovat jen na základě emocí. Držím palce!

158 slov
1.6 minut čtení
20. 12. 2024
Petra Tomešová
Petra Tomešová