Charts.cz/Fórum/Doporučte ETF s dobrým výkonem a nízkými poplatky

Doporučte ETF s dobrým výkonem a nízkými poplatky

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli byste mi mohli doporučit nějaké ETF, které mají dobrý výkon a zároveň nízké poplatky. Přemýšlím o investicích do ETF, protože jsem slyšel, že je to skvělý způsob, jak diverzifikovat své portfolio bez přílišného rizika. Mám zájem o fondy, které investují do akcií nebo i do dluhopisů, ale především bych rád měl jistotu, že nebudu platit zbytečně vysoké poplatky. Zajímalo by mě, co se osvědčilo vám, nebo na co se zaměřit při výběru takovéhoto fondu. Existují nějaké konkrétní značky nebo typy ETF, které byste doporučili? A jak vlastně poznat ten dobrý výkon? Je nějaký benchmark na sledování? Díky moc za tipy!

107 slov
1.1 minut čtení
17. 3. 2024
Radka Svobodová
Radka Svobodová

Když hledáš ETF s dobrým výkonem a nízkými poplatky, tak doporučuji kouknout na fondy jako je Vanguard S&P 500 ETF (VOO) nebo iShares Core S&P 500 ETF (IVV). Oba mají nízké poplatky a výkonnost je fakt solidní. Pokud bys chtěl něco víc diverzifikovanýho, tak třeba Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) nebo iShares Russell 2000 (IWM) jsou fajn volby.

Pokud se díváš na dluhopisy, zkus iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG) - má nízké náklady a pokrývá široký trh dluhopisů.

Při výběru se určitě koukni na TER (Total Expense Ratio), což ti ukáže, kolik vlastně platíš za správu fondu. Dobře to porovnáš s benchmarky, jako je S&P 500, abys viděl, jak si fond vede v porovnání s trhem. Nezapomeň sledovat i historický výkon, ale ber v potaz, že minulost není zárukou budoucnosti. Hlavně si to nezapomínej před investicí pořádně prostudovat!

140 slov
1.4 minut čtení
23. 5. 2024
Irena Vobořilová
Irena Vobořilová

Když hledáš ETF s dobrým výkonem a nízkými poplatky, doporučil bych se kouknout na SPDR S&P 500 ETF (SPY) nebo Vanguard S&P 500 ETF (VOO). Oba mají nízké náklady a sledují výkonnost S&P 500, což je solidní benchmark pro americké akcie. Další možností je i iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG), pokud bys chtěl mít něco v dluhopisech. Je dobrý mít na paměti, že kromě poplatků se dívej i na historické výnosy a jak fond reagoval v různých tržních podmínkách. Sleduj také průměrný roční výnos a volatilitu – tyhle věci ti dají lepší představu o „dobrém výkonu“. A nezapomeň, že investice do ETF jsou většinou dlouhodobý maraton, takže hodně štěstí!

111 slov
1.1 minut čtení
23. 6. 2024
Martin Beran
Martin Beran