Charts.cz/Fórum/Jaké ETF se vyplatí nakupovat letos?

Jaké ETF se vyplatí nakupovat letos?

V poslední době často přemýšlím, jaká ETF by mohla být tou správnou volbou pro investice letos. S tolik různými možnostmi na trhu je obtížné se orientovat. Každý říká něco jiného a já si nejsem jistý, jestli bych měl investovat do technologických ETF, když je tam teď tolik volatility. Na druhou stranu slyším, že sektor zdravotnictví se zdá být stabilnější a má potenciál pro růst. Ale co třeba energie, zejména obnovitelné zdroje? Myslím, že to je na vzestupu a mohl bych tam vidět dobrou příležitost. A co mezinárodní trhy? Zajímalo by mě, jestli by bylo rozumné zahrnout nějaké ETF zaměřené na rozvíjející se trhy do mého portfolia. Jaké zkušenosti máte vy? Jaké konkrétní ETF doporučujete pro letošní rok? Jaké faktory byste brali v úvahu při rozhodování? Je lepší se soustředit na nízkonákladové fondy nebo raději na ty s aktivním managementem? Chtěl bych slyšet názory ostatních, protože se snažím udělat informovanou volbu a maximálně využít své investice.

155 slov
1.6 minut čtení
5. 10. 2023
Denisa Hladíková
Denisa Hladíková

Když se rozhoduješ, do jakých ETF investovat letos, je dobrý kouknout na pár věcí. Technologický sektor má teď fakt vysokou volatilitu, ale pokud jsi ochotnej riskovat, můžeš tam vidět velký růst. Zdravotnictví je stabilnější a hodně lidí věří, že má potenciál dlouhodobě. Obnovitelné zdroje energie jsou taky v kurzu, zvlášť s tím, jak se svět soustředí na udržitelnost. Pokud chceš diversifikovat, rozvíjející se trhy můžou bejt zajímavý, ale taky přinášejí risk. Co se týče nízkonákladových versus aktivně řízených fondů - většinou je lepší jít po těch levnějších, ale pokud najdeš dobrýho manažera, co má výsledky, tak proč ne? Zkus se podívat třeba na Vanguard nebo iSPY pro širokou expozici. Hlavně to nekombinuj všechno dohromady a drž si portfolia rozumně rozložený.

120 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Petr Havlíček
Petr Havlíček

Tak to je fakt těžké rozhodování. Já osobně bych se letos podíval na ETF v oblasti obnovitelné energie, jako jsou ty zaměřené na solární nebo větrnou energii, protože tenhle sektor roste a má šanci na budoucí zisky. Co se týče technologických ETF, tam je fakt hodně volatility, takže bych byl opatrný. Může to být dobré, ale s rizikem. Sektor zdravotnictví je určitě stabilnější a má potenciál, tím bych se nebránil. A ohledně rozvíjejících se trhů, myslím, že je to rozumné mít v portfoliu nějaké ETF zaměřené tam, ale zase to chce udělat domácí úkoly a podívat se, jak si ty trhy vedou. Nízkonákladové fondy se mi zdají lepší volba, protože ušetříš na poplatcích a můžeš mít víc peněz v akciích. Takže asi tak, kombinuj různé sektory a udělej si vlastní průzkum.

131 slov
1.3 minut čtení
4. 2. 2025
Alois Brychta
Alois Brychta