Charts.cz/Fórum/Která ETF by mohla mít největší zisk v příštím roce?

Která ETF by mohla mít největší zisk v příštím roce?

V poslední době se hodně mluví o ETF a jaký vliv mají na investice, ale já osobně jsem teď ve fázi, kdy bych rád zjistil, která ETF by mohla přinést nejlepší výnosy v příštím roce. Vím, že trhy jsou nevyzpytatelné a že je spousta faktorů, které ovlivňují výkon jednotlivých fondů, ale přesto se mi zdá, že některé sektory by mohly být zajímavější než jiné. Zajímalo by mě, jestli někdo má nějaké tipy nebo doporučení ohledně konkrétních ETF, které by mohly v roce 2024 dosáhnout výrazného růstu. Třeba tech sektor, zelené energie nebo něco jiného? Jak to vidíte s inflací a úrokovými sazbami? Mění se tím pohled na investice do ETF? A co třeba nové trendy jako AI nebo EV, nemohly by přitáhnout více investic a tím i zvýšit ziskovost fondů? Potěšilo by mě také slyšet názory těch, kteří už nějaké ETF v portfoliu mají a jaké s nimi mají zkušenosti. Dávali jste přednost nějakým konkrétním strategiím při výběru nebo spíše spoléháte na analýzu trhu? Předem díky za všechny názory a rady!

171 slov
1.7 minut čtení
2. 4. 2021
Andrea Burešová
Andrea Burešová

Zajímavý dotaz. Já osobně sleduju pár ETF, co se zaměřují na technologie, jako je třeba ARKK, což se soustředí na inovativní firmy. Tech sektor může letos hodně těžit z AI a digitální transformace, a to by mohlo táhnout i ETF nahoru. Pak je tu i oblast obnovitelných zdrojů, třeba ICLN nebo TAN, co by mohly profitovat ze stále rostoucí poptávky po zelené energii. Inflace a výšší úrokový sazby určitě zapůsobí na trhy, možná některé akcie zklamou, ale sektor jako EV (elektrická vozidla) by mohl zůstat silný. Zkus si udělat vlastní analýzu a sledovat novinky, protože trhy se rychle mění. Mám v portfoliu pár ETF a celkově se mi daří spíš ty, co investují do rychle rostoucích sektorů. Důležitý je mít diverzifikaci, takže nevsazuj všechno jen na jedno koně.

128 slov
1.3 minut čtení
11. 12. 2022
Blanka Soukupová
Blanka Soukupová

Když se dívám na ETF, co by mohly v příštím roce vystřelit, určitě bych se zaměřil na sektory jako technologie, zelené energie a umělá inteligence. Tyhle oblasti mají velký potenciál a většina analytiků očekává, že i přes inflaci a vyšší úrokové sazby si povedou docela dobře. Například ETF zaměřující se na obnovitelné zdroje energie by mohly těžit z rostoucí poptávky po čisté energii.

Pak je tady i sektor elektromobilů, což je teď hodně trendy. ETF jako ARC Innovation nebo Global X Lithium & Battery Tech by mohly být zajímavé volby. Samozřejmě je to všechno hodně o riziku a trhy se mění rychle, takže je dobrý mít diversifikované portfolio. Vždycky doporučuju udělat si vlastní průzkum a sledovat, co se děje v globálním měřítku.

Pokud máš už nějaké ETF v portfoliu, tak je fajn sledovat jejich výkonnost a nezapomínat na rebalancování. Každopádně, hodně štěstí s investicema!

144 slov
1.4 minut čtení
24. 11. 2023
Jana Králová
Jana Králová