Charts.cz/Fórum/Co je to vlastně Yield Farming?

Co je to vlastně Yield Farming?

V poslední době se na internetu hodně mluví o něčem, čemu se říká Yield Farming, ale já tomu moc nerozumím. Mohli byste mi prosím vysvětlit, co to vlastně znamená? Jak to funguje a v čem spočívá jeho kouzlo? Zjistil jsem, že to má něco společného s kryptoměnami a decentralizovanými financemi, ale nějak mi to uniká. Proč je to trend, který teď hýbe světem investic? Chci mít představu o tom, jaký je princip tohohle farming systému a proč se do něj tolik lidí pouští. Je to nějaký nový způsob, jak vydělávat peníze pasivně? Zajímá mě i to, zda je to bezpečné nebo jestli tam může být nějaké riziko. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody Yield Farmingu? Děkuji za všechny odpovědi!

119 slov
1.2 minut čtení
16. 10. 2022
Denisa Sládková
Denisa Sládková

Yield farming je vlastně způsob, jak vydělávat s kryptoměnami, hlavně v oblasti decentralizovaných financí (DeFi). Zjednodušeně řečeno, když poskytneš nějaké kryptoměny do poolu (třeba likvidity), dostaneš za to odměny, většinou v podobě dalších tokenů. Tohle je super způsob, jak pasivně zhodnotit svoje krypto, protože čím víc likvidity dáš, tím vyšší úroky můžeš dostat.

Je to trend, protože lidé hledají alternativy k tradičním investicím a DeFi nabízí často mnohem vyšší výnosy než banky. Ale pozor, s tímhle systémem je i hodně rizik. Například smart kontrakty mohou mít bugs a ty můžeš přijít o svoje peníze, nebo se může stát, že projekt zanikne.

Mezi výhody patří fakt, že můžeš dostat vysoké úroky a najít různé příležitosti. Na druhou stranu nevýhoda je, že je to dost volatilní a ne vždycky můžeš peníze rychle vybrat. Takže pokud uvažuješ o yield farmingu, určitě si dávej pozor na rizika a investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

153 slov
1.5 minut čtení
23. 8. 2024
Patrik Jahoda
Patrik Jahoda

Yield Farming je vlastně způsob, jak vydělávat na kryptoměnách pomocí poskytování likvidity různým decentralizovaným protokolům. V podstatě, když máš nějaké kryptoměny, můžeš je "zaparkovat" na platformě jako je Uniswap nebo Aave a dostávat za to úroky nebo tokeny jako odměnu. Je to podobné jako úročit peníze v bance, ale tady jsou výnosy mnohem vyšší – někdy i v tisících procentech ročně.

Kouzlo je v tom, že si můžeš pasivně vydělávat bez toho, abys musel aktivně obchodovat. Lidi to láká, protože v crypto světě se prostě děje hodně a je to trend, který teď frčí. Ale pozor – nese to i rizika, jako volatilita trhu, potenciální ztráty nebo dokonce hacky protokolů. Takže je dobré mít oči otevřené a dělat si důkladný průzkum před investováním do yield farmingu. V zásadě, pokud víš, co děláš a jsi opatrný, můžeš slušně vydělat, ale taky rychle ztratit.

142 slov
1.4 minut čtení
14. 8. 2023
Jakub Černý
Jakub Černý