Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, zda mám koupit akcie nebo ETF?

Jak zjistím, zda mám koupit akcie nebo ETF?

Přemýšlím o investicích a nevím si rady, co by bylo pro mě lepší, jestli koupit akcie jednotlivých firem nebo investovat do ETF. Nějak mi to poslední dobou vrtá hlavou, protože jsem slyšel, že akcie mohou nabízet skvělé zisky, ale zároveň je tam i větší riziko. Na druhou stranu ETF prý snižují riziko díky diversifikaci, ale zase se mi zdá, že tím přicházím o možnost profitovat z nějakého rychlého růstu jedné firmy. Hlavně bych chtěl mít jasno v tom, co je pro mě výhodnější z hlediska poplatků a zdanění. Jaké faktory bych měl zvážit při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi? Kde najdu spolehlivé informace o výkonnosti jednotlivých akcií a ETF? A co se týče časového horizontu investic - je lepší investovat na dlouhou dobu do akcií nebo raději krátkodobě do ETF? Chtěl bych také vědět, jestli je pro začátečníka bezpečnější zvolit ETF nebo by měl jít rovnou do akcií. Jaké máte zkušenosti vy? Co byste mi doporučili jako úvod do světa investic?

161 slov
1.6 minut čtení
8. 11. 2023
Vlastimil Švanda
Vlastimil Švanda

Investování je vždycky tak trochu gamble, co se týče akcií versus ETF. Když koupíš akcie, máš šanci na velký zisk, pokud firma poroste, ale taky riskuješ víc, pokud se něco pokazí. ETF jsou fajn, protože rozložíš riziko mezi víc firem, což snižuje šanci na velké ztráty. Poplatky bývají u ETF nižší a je to jednodušší správa portfolia. Když začneš, ETF může být bezpečnější volba, protože tě to naučí o trhu bez přílišné ztráty. Zdanění závisí na tvém bydlišti a jak dlouho držíš investice – většinou delší držení znamená méně daně. Na výkonnost akcií a ETF se podívej na stránky jako Yahoo Finance nebo Morningstar. Pokud plánuješ dlouhodobé investice, tak můžeš klidně sáhnout po akciích, ale pokud jsi spíš opatrný typ a chceš si vyzkoušet trh, začni s ETF.

128 slov
1.3 minut čtení
23. 10. 2024
Tomáš Toman
Tomáš Toman

Záleží na tom, co hledáš. Akcie jednotlivých firem můžou přinést velké zisky, ale to nese i velké riziko, zvlášť u volatilejších trhů. Na druhou stranu ETF ti pomůže rozložit riziko, protože investuješ do více akcií najednou. Takže pokud jedna firma spadne, pořád máš šanci, že ostatní to vyrovnají.

Co se poplatků týče, ETF mají obvykle nižší správní poplatky než spravované fondy a většina platform nabízí nízké nebo žádné poplatky za nákup ETF. Zdanění je taky důležité - při prodeji akcií můžeš platit vyšší daně podle toho, jak dlouho je držíš.

Doporučuji začít s ETF, pokud jsi začátečník. Je to bezpečnější cesta a můžeš se naučit, jak trh funguje, aniž bys riskoval všechny své peníze na jednu firmu. Informace o výkonnosti akcií a ETF najdeš na webových stránkách jako Yahoo Finance nebo KPMG. A pokud máš dlouhodobý časový horizont, akcie by mohly být lepší volba v případě, že si troufáš na větší riziko. Ale pro začátek se neboj vzít ETF, uvidíš, jak se ti to bude dařit.

166 slov
1.7 minut čtení
7. 1. 2025
Bohuslav Vejvoda
Bohuslav Vejvoda