Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody akcií oproti ETF?

Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody akcií oproti ETF?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně hlavní výhody a nevýhody investování do akcií ve srovnání s ETF. Chápu, že akcie mohou nabízet možnost vyšších výnosů, pokud si vyberu tu správnou společnost, ale co takhle riziko? Je to hodně o tom, jaké akcie si vyberu, nebo je to prostě loterie? A co se týče ETF, slyšel jsem, že jsou skvělé pro diverzifikaci a nižší náklady na správu, ale nejsou občas příliš pasivní? Mám obavy, jestli nezmeškám velké příležitosti tím, že se spokojím s průměrným výnosem ETF. Jak to vlastně funguje z pohledu daňových výhod? Je lepší mít akcie nebo ETF z hlediska daní? A jak moc se tyto dva přístupy liší v dlouhodobém horizontu? Rád bych věděl i o likviditě – je snazší prodat akcie než ETF, nebo je to víceméně stejné? Která forma investice je vhodnější pro začátečníka jako jsem já? Děkuji za vaše názory a zkušenosti, určitě mi pomůžete lépe se orientovat v tom, co si vybrat!

158 slov
1.6 minut čtení
11. 9. 2024
Viktor Kočí
Viktor Kočí

Investování do akcií a ETF má svoje pro a proti, to je jasný. U akcií, jak říkáš, můžeš vydělat hodně, ale taky můžeš hodně ztratit. Záleží na tom, jaký firmy si vybereš. Je to víc o risku a výzkumu. Někdo má štěstí a trefí parádní akcie, jiný zas skončí u propadáků. Takže jo, je to trošku loterie, pokud se neznáš v trhu.

Na druhou stranu ETF ti dá pěknou diverzifikaci, což znamená menší riziko, protože investuješ do víc firem najednou. A většinou mají nižší poplatky než aktivně spravované fondy. Ale jasně, výnosy můžou být nižší než u jednoho úspěšného akciového titulu. U daňových věcí to taky závisí na tom, co prodáváš – zisky z ETF jsou obvykle zdaněny jako dlouhodobé kapitálové zisky, což může být výhodný.

Z likviditou je to tak, že akcie i ETF se dají prodat snadno. Obě možnosti mají vysokou likviditu v případě známějších firem nebo fondů. Pro začátečníka bych asi doporučil ETF – je to jednodušší a méně stresující než sledovat jednotlivý akcie a jejich pohyby. Takže shrnuto: pokud chceš menší riziko a jednodušší správu, jdi do ETF. Pokud tě zajímají velký výnosy a máš čas se tomu věnovat, zkus akcie.

193 slov
1.9 minut čtení
5. 2. 2025
Jana Beranová
Jana Beranová

Investování do akcií vs. ETF má svoje pro a proti. Akcie ti dávají kontrolu, můžeš vybírat ty, co se ti líbí, a potenciálně získat vyšší výnosy, ale jsou rizikovější. Je fakt, že pokud si vybereš špatnou firmu, můžeš hodně ztratit, takže to je trochu loterie. Na druhou stranu, ETF ti umožní diversifikaci, což je super pro snížení rizika. Místo jedné akcie koupíš „koš“ akcií a tím se chráníš před propady jedné firmy. Co se týče nákladů, většinou mají ETF nižší poplatky za správu než aktivně spravované fondy.

Pokud jde o daně, může to záviset na tom, jak dlouho držíš akcie nebo ETF. Můžeš mít nižší daň z kapitálových výnosů při dlouhodobém držení ETF. Likvidita je dost podobná – většina velkých akcií i ETF se obchoduje snadno a rychle.

Pro začátečníka bych doporučil ETF, protože to není tak složité a je to bezpečnější způsob investování s menším rizikem ztráty. Ale pokud máš čas a chuť se učit a hledat skvělé akcie, můžeš mít i dobré výsledky. Vždycky záleží na tvém přístupu a tolerance k riziku.

172 slov
1.7 minut čtení
26. 11. 2024
Božena Hlaváčová
Božena Hlaváčová