Charts.cz/Fórum/Investice do NFT vs. tradiční majetek

Investice do NFT vs. tradiční majetek

Zajímalo by mě, jestli má smysl investovat do NFT místo toho, abychom se zaměřovali na tradiční majetek, jako jsou nemovitosti nebo akcie. V poslední době se mluví o tom, jak NFT nabízejí skvělé příležitosti pro zhodnocení peněz, ale zároveň mám pocit, že klasické investice mají nějakou stabilitu a historickou hodnotu. Jak vnímáte budoucnost NFT? Myslíte si, že je možné, aby NFT nahradily tradiční investice? Co když se trh s NFT zhroutí – jaká je záruka, že naše digitální umění nebo sběratelské kousky si vůbec uchovají nějakou hodnotu? A co likvidita? Mám obavy, že prodat NFT může být složitější než prodat dům nebo akcie. Nezmiňujete se hodně o tom, jaké jsou reálné rizika spojená s investováním do tohoto druhu aktiv. Mohli byste mi objasnit, zda bych měl diverzifikovat své portfolio tak, aby zahrnovalo jak tradiční majetek, tak i NFT? Je tady někdo, kdo už investoval do obou a může poskytnout nějaký pohled na výhody a nevýhody? Myslíte si, že třeba za deset let budeme mít nostalgii po časech, kdy jsme investovali do fyzického majetku, nebo bude NFT tou jedinou přijatelnou cestou pro investory? Rád bych slyšel názory těch, kteří znají situaci lépe než já.

193 slov
1.9 minut čtení
16. 12. 2024
Antonín Konečný
Antonín Konečný

Investice do NFT určitě mají svoje místo, ale jak říkáš, tradiční majetek jako nemovitosti nebo akcie jsou historicky stabilnější a mají jasnou hodnotu. NFT jsou dost spekulativní, a trh s nimi může být extrémně volatilní. Když se podíváš na to, jak rychle se trendy mění - co je dnes hitem, může být zítra zapomenuto. Navíc likvidita je fakt problém, prodat NFT může trvat dlouho, zatímco dům nebo akcie jde prodat rychleji a snadněji.

Takže určitě bych doporučil diversifikovat. Mít mix tradičních investic a nějaké to NFT jako experiment může být fajn. Ale hodně opatrně! A co se týče budoucnosti - těžko říct. Možná za pár let se budeme smát těm, kdo vkládali všechny peníze do digitálního umění, ale možná taky právě naopak. Každopádně si dej bacha na rizika a nedávej do NFT víc než jsi ochotný ztratit.

137 slov
1.4 minut čtení
9. 11. 2024
Simona Coufalová
Simona Coufalová

Investice do NFT vs. tradiční majetek je fakt zajímavý téma. Já osobně si myslím, že investice do NFT můžou bejt super, ale rozhodně bych s nimi nešel na úkor klasických investic. Tradiční majetek jako nemovitosti nebo akcie mají nějakou historii a stabilitu, což NFT zatím nemaj. Trh s NFT je dost volatilní a může se snadno zhroutit, což je pro mě velký riziko.

Pokud se rozhodneš investovat do NFT, tak bych to bral jako doplněk k tradičnímu portfoliu. Můžeš mít třeba část peněz v digitálním umění, ale stejně bych doporučil mít i něco bezpečnějšího, jako jsou akcie nebo nemovitosti. Likvidita u NFT taky může bejt problém – prodat dům nebo akcie je ve většině případů jednodušší než najít kupce na digitální kousek.

Co se týče budoucnosti, nejsem si jistej, jestli NFT nahradí fyzický majetek úplně. Možná za deset let se na to budeme koukat jinak, ale teď bych radši diversifikoval a nevsázel všechno na jednu kartu. Vždyť nikdo neví, co bude dál.

162 slov
1.6 minut čtení
2. 12. 2024
Marcela Kotková
Marcela Kotková