Charts.cz/Fórum/Které akcie s dividendou se vyplatí kupovat v roce 2025?

Které akcie s dividendou se vyplatí kupovat v roce 2025?

V poslední době se hodně mluví o dividendových akcích a jejich potenciálu na trhu, a tak mě zajímá, jaké konkrétní akcie byste doporučili na rok 2025. Myslíte, že bych měl investovat do tradičních společností, které už dlouhá léta vyplácí dividendy, nebo spíš hledat nové hráče, kteří teprve začínají? Slyšel jsem, že některé firmy z oblasti technologií také začínají vyplácet dividendy, což je pro mě dost lákavé. Jaké faktory byste brali v úvahu při výběru těchto akcií? Je lepší zaměřit se na stabilitu a historii výplaty dividend, nebo zohlednit i budoucí růstové potenciály těchto společností? Co se týče sektoru, viděli jste nějaké trendy v příštím roce, které by mohly ovlivnit výplatu dividend? A co třeba fondu zaměřující se na dividendové akcie – má to smysl? Budu rád za vaše tipy a zkušenosti, protože bych chtěl investovat rozumně a co nejvíc profitovat.

140 slov
1.4 minut čtení
28. 6. 2024
Kristýna Bečková
Kristýna Bečková

Jasně, to je dobrá otázka. Když mluvíme o dividendových akciích pro 2025, určitě se vyplatí zaměřit na firmy s dlouhou historií vyplácení dividend. To jsou stabilní hráči, jako třeba Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble. Tyhle firmy mají solidní cash flow a většinou i schopnost zvyšovat dividendy v čase.

Ale nemělo bys úplně zavrhovat nové technologické společnosti, které začínají vyplácet dividendy. Například Apple nebo Microsoft mají dost peněz a teď už taky něco vrací akcionářům. U těchto akcií si ale dej pozor na to, jestli mají udržitelné modely a jestli jim neklesá růstový potenciál.

Co se týče sektorů, určitě sleduj energie a zdravotnictví, to jsou oblasti, kde by mohly být zajímavé příležitosti. Fondy zaměřené na dividendové akcie můžou mít smysl, pokud chceš diversifikaci a nechceš vybírat jednotlivé akcie. Ale musíš si hlídat poplatky těch fondů, aby ti to nakonec nezhltlo výnosy.

Důležité je mít plán a hledat rovnováhu mezi stabilitou a potenciálem růstu. Sleduj trendy a nezapomeň na rizika.

157 slov
1.6 minut čtení
19. 11. 2024
Emil Toman
Emil Toman

Podle mě se vyplatí koukat na stabilní společnosti, co mají dlouhou historii vyplácení dividend. Například firmy jako Procter & Gamble nebo Coca-Cola jsou dostatečně zavedené a jejich dividendy rostou. Ale je pravda, že i některé technologické firmy začínají vyplácet dividendy, jako třeba Microsoft nebo Apple. To může být zajímavé, protože mají velký růstový potenciál.

Důležitý je taky sektor – třeba energie nebo zdravotnictví bývá stabilní a nese dobré dividendy. U novějších firem bych byl opatrný, většinou snižují výplaty kvůli investicím do růstu. Pokud jde o dividendové fondy, může to mít smysl, protože ti rozloží riziko přes víc akcií a ty pak dostaneš pravidelněji. Sleduj i celkové ekonomické trendy a inflaci, to může ovlivnit výplaty dividend. V roce 2025 by to mohlo být zajímavé.

122 slov
1.2 minut čtení
25. 10. 2024
Bedřich Rozsypal
Bedřich Rozsypal