Charts.cz/Fórum/Co to vlastně jsou zelené akcie a jak se liší od běžných akcií?

Co to vlastně jsou zelené akcie a jak se liší od běžných akcií?

Zajímalo by mě, co přesně jsou to zelené akcie. Slyšel jsem o nich, ale pořád mi není jasné, jak se to liší od těch běžných akcií. Vím, že se nějakým způsobem souvisejí s udržitelností a ekologickými iniciativami, ale co to vlastně konkrétně znamená? Jaké firmy vydávají zelené akcie a jaký je vlastně jejich cíl? Je to jen marketingový trik nebo mají skutečně nějaký dopad na životní prostředí? A co se týče investic, jsou tyto akcie pro mě výhodné? Myslím tím, jestli mají potenciál růstu nebo jestli je lepší zůstát u tradičních akcií. Dále by mě zajímalo, jak se dá zjistit, zda je akcie skutečně "zelená" nebo jestli jde jenom o nějaké PR. Existují nějaké standardy nebo certifikace, které tyto akcie musí splňovat? Jaký je vlastně rozdíl v riziku mezi těmito zelenými akciemi a těmi normálními? A nakonec - pokud se rozhodnu investovat do zelených akcií, na co bych si měl dát pozor? Doufám, že mi někdo dokáže objasnit tuto problematiku a pomůže mi lépe pochopit tento trend v investování.

169 slov
1.7 minut čtení
12. 10. 2024
David Tomeš
David Tomeš

Zelené akcie jsou akcie firem, které se zaměřují na ekologické a udržitelné projekty. Na rozdíl od běžných akcií, které mohou zahrnovat jakékoliv odvětví, zelené akcie se snaží mít pozitivní dopad na životní prostředí. Tyto firmy často investují do obnovitelných zdrojů energie, ekologických technologií nebo udržitelného zemědělství.

Co se týče cílů, primárně jde o podporu udržitelnosti a snížení ekologické stopy. Někdy to může být marketingový trik, protože některé firmy se snaží vypadat ekologicky bez skutečné změny praxe. Proto je důležité koukat na certifikace a standardy jako třeba ESG (Environmentální, Sociální a Řídící faktory), které by měly potvrzovat, že firma opravdu dělá to, co slibuje.

Pokud jde o investice, zelené akcie mohou mít dobrý potenciál růstu, protože zájem o udržitelnost stále roste. Ale jako s každou investicí je tu riziko. Některé zelené firmy jsou nové a mohou být volatilní.

Doporučuji si pořádně nastudovat danou firmu, její projekty a jak to všechno funguje. Při investování do zelených akcií je dobré mít na paměti nejen ziskovost, ale i skutečný dopad na planetu.

166 slov
1.7 minut čtení
29. 10. 2022
Stanislav Martínek
Stanislav Martínek

Zelené akcie jsou v podstatě akcie firem, který se zaměřují na ekologické a udržitelné projekty. Na rozdíl od běžných akcií, co prostě reprezentují firmy napříč různými obory, tyhle se většinou týkají obnovitelných zdrojů energie, čistých technologií, nebo třeba recyklace. Cíl je jasný – podpořit investice do něčeho, co může mít pozitivní vliv na životní prostředí. Někdy to může vypadat jako marketingový trik, ale mnohé firmy fakt podnikají kroky k udržitelnosti. Z hlediska investic mají potenciál růstu, protože poptávka po zelených technologiích roste. Ale jako všechno, i tady je riziko – některé firmy můžou být slabší nebo dražší.

Pokud chceš zjistit, jestli je akcie opravdu zelená, měl bys hledat certifikace nebo standardy jako třeba ESG (Environmentální, Sociální a Governance), které ukazují na dodržování ekologických norem. Je dobrý si dát pozor na firmy, co se jenom tváří jako „zelené“, ale ve skutečnosti to tak není. Mohlo by to být fajn pro diversifikaci portfolia, ale jako vždycky – důležitý je výzkum a vědět, do čeho investuješ.

162 slov
1.6 minut čtení
2. 3. 2022
Rudolf Kovář
Rudolf Kovář