Charts.cz/Fórum/Jak poznat, jestli je DeFi projekt bezpečný nebo podvod?

Jak poznat, jestli je DeFi projekt bezpečný nebo podvod?

Když se dívám na různé DeFi projekty, tak mě napadá, jak vlastně zjistit, jestli je ten projekt, do kterého chci investovat, opravdu bezpečný nebo jestli jde jen o další podvod. Je tolik informací a doporučení, ale občas mám pocit, že se v tom nedokážu zorientovat. Jaké jsou klíčové ukazatele, které bych měl sledovat? Mám se zaměřit na tým za projektem - jak zjistit, kdo jsou ti lidé a mají nějakou historii? Je důležité číst bílou knihu projektu nebo jsou i jiné aspekty, které by měly být pro mě prioritou? Jak moc se vyplatí sledovat komunitu kolem projektu? Vidím spoustu diskuzí na sociálních sítích, ale nevím, jestli to berou vážně. A co audit kódu? Je to něco na co bych měl koukat? Jak rozeznat, jestli byl projekt skutečně auditován důvěryhodnou firmou nebo je to jen marketingový tah? Zajímalo by mě také, jaké jsou varovné signály – něco jako příliš vysoké výnosy nebo tlačení na rychlé investice. Kde hledat recenze a informace o projektu, aby to nebylo jen nějaké PR? Vím, že v kryptoměnách je spousta rizik a přesto mě láká zkusit investice do DeFi. Takže celkově – jak mohu efektivně posoudit bezpečnost DeFi projektů a ujistit se, že neinvestuji do něčeho potenciálně podvodného?

202 slov
2 minut čtení
20. 11. 2023
David Khýr
David Khýr

Když se koukáš na DeFi projekty, je pár věcí, co můžeš udělat pro to, abys zjistil, jestli je to bezpečný nebo podvod. První věc – tým. Zjisti, kdo jsou ti lidé za projektem. Měli by mít nějakou historii v kryptoměnách, ideálně i na jiných úspěšných projektech. Čti bílou knihu (whitepaper) – měla by být jasná a podrobná, pokud je tam spousta nesmyslů nebo není dobře strukturovaná, může to být varovný signál.

Další důležitý faktor je audit kódu. Pokud projekt říká, že byl auditován, zkontroluj si, kdo to dělal. Důvěryhodné firmy jako Certik nebo Quantstamp mají dobrou pověst, takže pokud je tam nějaké méně známé jméno, buď obezřetný.

Sleduj komunitu kolem projektu. Různé diskuzní fóra a sociální sítě ti dají dobrý přehled o tom, jak lidé projekt vnímají. Pokud je tam hodně negativních komentářů nebo varování od zkušenějších uživatelů, nezapomeň si to vzít k srdci.

A samozřejmě – dej si pozor na příliš vysoké výnosy a rychlé investice. To jsou klasické triky podvodníků. A jestli ti někdo tlačí na to, abys investoval hned, znejistí tě to? Radši se zamysli a udělej si vlastní průzkum.

Hlavně se snaž hledat nezávislé recenze a názory z různých zdrojů, ne jen PR od samotného projektu. V kryptoměnách je spousta rizik, ale pokud se dobře informuješ a nedáš se nalákat na rychlé peníze, můžeš najít i solidní příležitosti.

219 slov
2.2 minut čtení
5. 8. 2024
Matěj Jirásek
Matěj Jirásek

Když se díváš na DeFi projekty, je fakt důležitý udělat si vlastní průzkum. Tým za projektem hraje velkou roli – zjisti, kdo jsou a co dělali předtím. Měli by mít nějakou historii v kryptu nebo fintechu. Bílé knihy ti můžou říct hodně o projektech, ale neber to jako jediný zdroj informací. Sledování komunity je taky klíčový, lidi na fórech a sociálních sítích často sdílejí užitečné postřehy. Audit kódu by měl být standard, ale koukni se, kdo ten audit provedl. Ne všichni auditoři jsou stejně důvěryhodní, takžehle si ověřit. Varovný signály jako extrémní výnosy nebo tlak na rychlý investice jsou jasný červený vlajky. Hledej recenze na nezávislejch stránkách, ne jen na oficiálním webu projektu. Celkově buď opatrnej a nevkládej všechno do jednoho košíku.

122 slov
1.2 minut čtení
28. 8. 2024
Vlastimil Smola
Vlastimil Smola