Charts.cz/Fórum/Jak fungují půjčky v DeFi, když nemám žádnou kreditní historii?

Jak fungují půjčky v DeFi, když nemám žádnou kreditní historii?

Zajímalo mě, jak to vlastně funguje s půjčkami v DeFi, obzvlášť když jsem nikdy neměl žádnou kreditní historii. Mám pocit, že klasické banky by mi asi nedaly šanci, protože nemám žádné záznamy o úvěrech nebo něco podobného. Ale slyšel jsem, že v decentralizovaném financování je to jinak. Můžu si vlastně půjčit peníze bez toho, abych měl nějakou minulost s půjčkami? Jak si DeFi platformy ověřují, zda jsem spolehlivý dlužník, nebo jestli jsem vůbec schopný půjčku splatit, pokud nemám žádnou kreditku ani nic jiného? A co když bych chtěl půjčit větší částku – je to vůbec možné bez nějaké historie? Zajímalo by mě, jestli se tam používají nějaké jiné metody hodnocení než tradiční kreditní skóre a jestli je to pro mě jako pro nováčka bezpečné. Jaké jsou rizika a co bych měl vědět před tím, než se do toho pustím? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních, pokud někdo s tím už má zkušenosti. Děkuju!

152 slov
1.5 minut čtení
26. 4. 2024
Kateřina Moravcová
Kateřina Moravcová

Půjčky v DeFi fungují trochu jinak než v tradičních bankách. V podstatě nemusíš mít žádnou kreditní historii, protože většina DeFi platforem nevyžaduje klasické hodnocení. Místo toho se většinou spoléhají na zajištění – to znamená, že musíš poskytnout nějaké krypto jako zástavu. Tím pádem, když si půjčíš peníze, tak tvoje zajištění je v podstatě zárukou, že splatíš. Jestliže nedodržíš podmínky, mohou ti zajištění vzít.

Pokud chceš půjčit větší částku, často budeš muset mít odpovídající hodnotu v zajištění. Některé platformy mají i mechanismy pro sledování tvé aktivity na blockchainu – třeba kolik máš naspořeno nebo jak s krypto obchoduješ. Takže i bez kreditky se můžeš dostat k půjčkám.

Co se týče bezpečnosti, je dobrý si vybrat důvěryhodnou platformu a být opatrný. DeFi je celkově dost riskantní, můžeš přijít o peníze kvůli hackům nebo špatným kontraktům. Takže než se do něčeho pustíš, pořádně to prozkoumej a ujisti se, že víš, co děláš. Zkušenosti ostatních můžou hodně pomoct – takže klidně sleduj fóra a diskuse.

160 slov
1.6 minut čtení
31. 10. 2024
Robert Žák
Robert Žák

Půjčky v DeFi fungují dost jinak než v klasických bankách, takže pokud nemáš kreditní historii, to není až takový problém. V DeFi většinou nemusíš prokazovat žádnou minulost s půjčkami, protože většina platforem funguje na principu zajištění. To znamená, že si musíš poskytnout nějakou formu kolaterálu, což je často kryptoměna. Takže když chceš půjčit třeba ETH, musíš mít třeba USDC nebo jinou kryptoměnu jako zajištění.

Jak tě DeFi platformy hodnotí? No, většinou to dělají na základě toho, kolik máš vkladů a jaké zajištění poskytneš. Žádný úvěrový skóring jako u banky tu neprobíhá. Když chceš půjčku, tak si prostě určíš, kolik chceš půjčit a za kolik zajištění, a pokud to projde, půjčka je tvoje.

S většími částkami je to trochu riskantnější, protože pokud nedokážeš splatit, můžeš o své zajištění přijít. Riziko je v tom, že trh s kryptoměnami je dost volatilní a může se stát, že tvoje zajištění rapidně klesne v hodnotě.

Co se bezpečnosti týče, je dobré se podívat na reputaci platformy (třeba Aave nebo Compound jsou celkem známé), ale furt tam ty rizika jsou – hacky smart kontraktů atd. Takže pokud se do toho pustíš, dej si pozor a investuj jen tolik, kolik jsi ochoten ztratit.

194 slov
1.9 minut čtení
7. 2. 2025
Žaneta Štěpánková
Žaneta Štěpánková