Charts.cz/Fórum/Jak diverzifikovat investice, aby se minimalizovaly ztráty?

Jak diverzifikovat investice, aby se minimalizovaly ztráty?

Přemýšlím, jak bych měl správně diverzifikovat své investice, abych se vyhnul nějakým velkým ztrátám. Četla jsem, že rozložení peněz do různých aktiv může být klíčové pro ochranu před rizikem a volatilním trhem, ale jak přesně to udělat? Mám na mysli nejen akcie a dluhopisy, ale také alternativní investice jako jsou kryptoměny, NFT nebo dokonce nemovitosti. Kolik procent by mělo jít do jednotlivých kategorií? Jak se vlastně rozhodnout, které sektory či trhy jsou teď výhodné a které by měly být spíš v pozadí? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší mít v portfoliu více různých akcií z různých oblastí, nebo se soustředit na pár silných firem? A co třeba pravidelně přehodnocovat a rebalancovat portfolio? Jak moc často to děláte vy? Myslíte si, že by bylo dobré sledovat trendy a novinky v oblasti investic, abych byl schopný reagovat na změny na trhu? Vím, že je důležité mít plán a strategii, ale co když se situace na trhu změní náhle? Jak lépe ochránit své investice v takových případech? Děkuju za jakékoliv rady a tipy!

171 slov
1.7 minut čtení
14. 7. 2021
Kamila Zajícová
Kamila Zajícová

Diverzifikace je fakt důležitá, to je pravda. Aby ses vyhnula velkým ztrátám, je dobrý mít portfolio rozložené mezi různé typy aktiv. Můžeš to rozdělit třeba na 60% akcie, 30% dluhopisy a zbytek na alternativní investice jako kryptoměny a nemovitosti. Třeba takový poměr by mohl fungovat, ale záleží na tvém rizikovém profilu.

Co se týče jednotlivých akcií, víc různých firem může snížit riziko, ale to neznamená, že se musíš zaplést s 20 různýma akciema. Klidně se soustřeď na pár silných firem v různých sektorech. A určitě sleduj trendy a novinky v investicích, to ti pomůže udělat lepší rozhodnutí.

Rebalancování portfolia je taky důležitý – doporučuje se aspoň jednou za rok, ale záleží na tom, jak moc se trh hýbe. Když dojde k velkým změnám na trhu, podle mě je dobrý mít plán B. Můžeš třeba nastavit stop-loss příkazy nebo mít nějakou část peněz v hotovosti, abys mohla rychle reagovat.

Celkově, pokud budeš mít diverzifikované portfolio a budeš pravidelně sledovat trhy, tak minimalizuješ riziko a můžeš lépe ochránit své investice.

165 slov
1.7 minut čtení
14. 4. 2024
Kateřina Khýrová
Kateřina Khýrová

Diverzifikace je fakt důležitá, abys minimalizovala riziko. Je dobré rozložit investice do různých tříd aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti a možná i nějaké alternativní investice jako kryptoměny nebo NFT. Podle mě je fajn mít třeba 60% v akciích, 30% v dluhopisech a zbytek v nemovitostech nebo alternativách. Klíčový je vybrat různé sektory, třeba technologie, zdravotnictví, energetiku a finance.

Co se týče počtu akcií, já bych šla spíš do víc různých firem, abys rozložila riziko. Ale pokud máš pár silných firem, co znáš a věříš jim, tak to taky není špatný. Rebalancování portfolia je dobrý dělat aspoň jednou za půl roku nebo ročně, aby ses ujistila, že tvé rozložení zůstává v souladu s tvojí strategií.

Sledování trendů je určitě užitečný. Když se něco změní na trhu, mělo bys být schopná reagovat. Ale zas raději nepanikařit a mít plán na dlouhodobé investice. Pokud se situace otočí rychle, mít nějakou rezervu v hotovosti ti může pomoct přežít výkyvy. Důležitý je mít klid a neinvestovat pod tlakem emocí.

164 slov
1.6 minut čtení
8. 10. 2023
Ondřej Stehlík
Ondřej Stehlík