Charts.cz/Fórum/Co dělat, když se mi investice nedaří a cítím úzkost?

Co dělat, když se mi investice nedaří a cítím úzkost?

Investoval jsem do několika projektů, ale teď se mi zdá, že jsem udělal špatná rozhodnutí. Všechny ty tipy o pasivním příjmu a zhodnocení peněz se mi najednou zdají jako utopie. Mám pocit, že čím více se snažím, tím hůř to dopadá. Nejenže moje akcie klesají, ale i kryptoměny, do kterých jsem investoval, prostě ne a ne nabrat na hodnotě. Každý den kontroluji trhy a místo toho, abych byl klidný, se cítím stále více úzkostně. Jak tohle zvládnout? Zajímalo by mě, jestli je normální mít takové pocity v době poklesu trhu a jak se s nimi vyrovnat. Kdo z vás prošel podobnou situací a jak jste to zvládli? Měli jste nějaké strategie, které vám pomohly dostat se z té psychické pasti? Mám obavy, že pokud budu dál sledovat své investice, tak se zbláznim. Měl bych si dát pauzu od sledování portfolia? Jaký máte názor na to? A co třeba přehodnotit své investice úplně? Jak se vyrovnat s pocitem selhání a najít opět motivaci do budoucna? Je tu někdo, kdo by mohl nabídnout nějakou útěchu nebo radu, co dělat v takových chvílích? Třeba jak překonat ten strach z neúspěchu a začít znova? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a názory.

197 slov
2 minut čtení
24. 6. 2023
Alena Kotková
Alena Kotková

Jasně, takový pocity jsou úplně normální. Když trhy padají, člověk se dostává do stresu a obav. Důležité je ale si uvědomit, že investování má svoje cykly a poklesy jsou součástí hry. Zkus na chvilku přestat kontrolovat portfolia, aspoň na pár dní, abys se uklidnil a získal jiný pohled. Může pomoct i to, zamyslet se nad tím, proč jsi do těch projektů investoval – co tě k tomu vedlo? Možná si udělej čas na přehodnocení svých cílů a strategií. Selhání je těžký, ale každý to zažil. Hlavně se nenech strhnout k panice a zapomeň na krátkodobé fluktuace. Příště se možná zaměř na diverzifikaci nebo zkus konzultaci s někým, kdo má víc zkušeností. To ti může pomoct se z toho dostat a najít motivaci znovu začít.

124 slov
1.2 minut čtení
23. 8. 2024
Kateřina Kadlecová
Kateřina Kadlecová

Jasně, tohle je fakt drsný. Všichni procházíme těmahle krizema, když investice nejdou podle plánu. Je úplně normální cítit úzkost, zvlášť když kontroluješ trhy každý den a vidíš, jak ti to padá. Dobrý je si uvědomit, že trhy mají své cykly – teď to sice vypadá blbě, ale může se to obrátit. Možná bys měl zkusit na chvíli přestat sledovat portfolio a udělat si pauzu. Odpoutání ti může pomoct vyčistit hlavu. Zkus si najít něco jiného, čím se zabavíš, třeba sporty nebo čtení. Co se týče přehodnocení investic, klidně si prober, co máš a jestli to dává smysl. Selhání je součástí učení – každý dělá chyby. Hlavně se neboj začít znovu; naučil ses spoustu věcí a příště budeš chytřejší. Měj na paměti, že nejde jen o peníze, ale i o tu zkušenost. Drž se!

133 slov
1.3 minut čtení
5. 10. 2023
Radek Odehnal
Radek Odehnal