Charts.cz/Fórum/Mohu v DeFi opravdu získat pasivní příjem a jak?

Mohu v DeFi opravdu získat pasivní příjem a jak?

Zajímá mě, jestli je možné v oblasti decentralizovaných financí, neboli DeFi, opravdu dosáhnout pasivního příjmu. Slyšel jsem o různých možnostech, jako je staking, poskytování likvidity nebo yield farming, ale nezdá se mi to úplně jasné. Jaké jsou vlastně ty nejlepší platformy a projekty, na kterých bych mohl zkusit generovat nějaké výnosy? A co se třeba stane, když trh klesne nebo když budu muset své investice vybrat? Jaké jsou rizika spojená s těmito metodami a jak si mohu být jistý, že moje investice jsou v bezpečí? Myslím si, že by bylo fajn mít nějaký přehled o tom, jak to celé funguje a co všechno bych měl zvážit před tím, než se do toho pustím. Může mi někdo osvětlit, jak začít a na co si dávat pozor? Děkuju!

126 slov
1.3 minut čtení
25. 9. 2023
Olga Tichá
Olga Tichá

Jo, v DeFi můžeš fakt získat pasivní příjem. Staking, poskytování likvidity a yield farming jsou tři hlavní způsoby, jak toho dosáhnout. U stakingu jednoduše zamkneš svoje mince na nějaké platformě a dostáváš za to odměny. Poskytování likvidity znamená, že dodáš tokeny do nějakého poolu na burze a pak pobíráš poplatky z obchodů. Yield farming je takový jako soutěž, kde přeléváš svoje tokeny mezi různýma platformama, abys maximalizoval zisky.

Co se týče platforem, tak Uniswap, Aave nebo Compound jsou docela známý. Ale bacha, když trh klesne, můžeš přijít o část svých investic, protože ceny tokenů padají. Když potřebuješ vybírat rychle, může to být problém, záleží na podmínkách dané platformy.

Rizika jsou různé – od volatility cen přes smart kontrakty až po rugpully (kdy tvůrci projektu zmizí s penězi). Takže si vždycky pečlivě vybírej projekty s dobrým renomé a prověřenými smart kontrakty. Nezapomeň rozložit riziko a neinvestovat všechno do jednoho projektu.

Pokud chceš začít, vytvoř si peněženku jako MetaMask, nakup nějaké kryptoměny a začni zkoušet tyto platformy s menšími částkami. A hlavně se učit a sledovat trh.

173 slov
1.7 minut čtení
6. 1. 2025
Radek Jílek
Radek Jílek

Pasivní příjem v DeFi je rozhodně možný, i když to má svá rizika. Hlavními metodami, jak toho dosáhnout, jsou staking, poskytování likvidity a yield farming. Staking znamená zamknout své tokeny v určité síti a dostávat za to odměny. Například Ethereum 2.0 nebo Cardano.

Poskytování likvidity obvykle zahrnuje vložení tokenů do poolů na burzách jako Uniswap nebo SushiSwap, kde obchodníci platí za využití vaší likvidity. Tady můžeš získat poplatky, ale je důležité si uvědomit, že pokud cena kryptoměn výrazně klesne, můžeš skončit s méně hodnotnými aktivy.

Yield farming je o tom, že přesouváš své investice mezi různými platformami, abys maximalizoval výnosy. To může být super výnosné, ale taky hodně riskantní, protože vyžaduje neustálé sledování trhu.

Co se týče platforem, doporučuji začít s těmi, co mají dobrou reputaci jako Aave, Compound nebo Curve Finance. Ale pozor na volatilitu trhu! Když trh padá, tvoje zisky se můžou rychle přeměnit na ztráty.

Bezpečnost investic je další velké téma. Vždycky si ověřuj smart kontrakty, koukej na audity a buď opatrný s neznámými projekty. Taky se nezapomeň vzdělávat o rizicích jako impermanent loss a hackerské útoky.

Pro začátek doporučuji malé částky, abys zjistil, jak to funguje a abys se naučil na vlastní kůži bez velkých ztrát.

197 slov
2 minut čtení
9. 11. 2023
Michal Bílek
Michal Bílek