Charts.cz/Fórum/Jaké jsou poplatky u ETF oproti akciím?

Jaké jsou poplatky u ETF oproti akciím?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s poplatky při investování do ETF ve srovnání s klasickými akciemi. Vím, že ETF se obchodují jako akcie na burze, ale slyšel jsem, že mohou mít nějaké další náklady, o kterých by bylo dobré vědět. Například, platí se u ETF nějaké manažerské poplatky nebo něco podobného, co u běžných akcií není? A co transakční náklady? Je pravda, že některé platformy nabízejí investování do ETF bez poplatků, zatímco u akcií to může být jiné? Jak to vlastně funguje v praxi? Mám pocit, že se v tom ztrácím. Mohli byste mi prosím objasnit, jaké další náklady bych měl vzít v potaz při investování do ETF v porovnání s přímým nákupem akcií? Děkuju.

117 slov
1.2 minut čtení
31. 8. 2023
Milan Vlček
Milan Vlček

Při investování do ETF je fajn vědět, že poplatky se můžou lišit od těch, co platíš při nákupu akcií. Takže, poplatky u ETF zahrnují nejen transakční náklady, což je normální, ale taky manažerské poplatky. Tyhle poplatky se obvykle pohybují kolem 0,1 % až 1 % ročně z hodnoty investice, což u akcií nebývá. To je asi největší rozdíl.

Co se týče transakčních nákladů, tak záleží na platformě. Některé brokerské firmy nabízejí obchodování s ETF bez poplatků, což může být super výhoda. U akcií to může být jinak, záleží na tom, kde nakupuješ. Takže když si vybíráš brokerku, koukni se na to, co nabízejí a jaké mají poplatky za obchodování.

Důležitý je taky spread – rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou. U ETF může být větší než u jednotlivých akcií, takže i to si hlídej. Celkově vzato, než začneš investovat, je dobrý udělat si průzkum a spočítat si všechny možné náklady.

148 slov
1.5 minut čtení
20. 9. 2023
Štěpán Sládek
Štěpán Sládek

Takže, co se týče poplatků u ETF vs. akcie, tak to není úplně jednoduché. Když koupíš akcie, většinou platíš jen transakční poplatek brokerovi, což je jasný. U ETF je to podobný, ale máš tam ještě další věci na pozoru. ETF mají obvykle manažerský poplatek, což je procento z investice, kterýmu říkaj TER (total expense ratio). Tenhle poplatek se ti strhává ze zisků a může to být od nízkého procenta až po něco vyššího, záleží na tom, jaký ETF si vybereš.

Pak jsou tu ještě poplatky za nákup a prodej, co se liší podle platformy. Někde můžeš narazit na nabídky bez poplatků na ETF, což je fajn, ale třeba u akcií to nemusí platit. Takže je dobrý si prozkoumat, co tvoje broker nabízí.

V praxi to vypadá tak, že když chceš investovat do ETF, měl bys mít na paměti tyto dodatečné náklady a porovnat je s tím, co bys zaplatil při nákupu jednotlivých akcií. Takže jo, můžeš se dostat do menších nákladů s ETF, ale záleží na konkrétní situaci.

167 slov
1.7 minut čtení
25. 8. 2024
Milan Konečný
Milan Konečný