Charts.cz/Fórum/Jak mohu zahrnout kryptoměny do svého investičního portfolia?

Jak mohu zahrnout kryptoměny do svého investičního portfolia?

Zajímá mě, jak vůbec začít s investováním do kryptoměn a jak je efektivně zapojit do svého stávajícího portfolia. Mám pocit, že kryptoměny jsou v současnosti hodně populární a hodně lidí na tom vydělává, ale zároveň se v tom všem motám a nevím, kde začít. Hlavně mě zajímá, zda mám kupovat Bitcoin, nebo nějaké alternativní coiny? A co třeba NFT? Mohou být součástí investičního portfolia nebo je lepší se jim vyhnout? Jaké jsou vlastně nejlepší strategie pro investice do kryptoměn, když chci mít rozložená rizika? Mám už nějaké akcie a investice do nemovitostí, ale rád bych věděl, jakým způsobem do toho všeho vměstnat i kryptoměny. Myslíte si, že je lepší začít s menšími částkami a postupně přidávat, nebo rovnou investovat větší sumu? A co burzy? Jaké jsou ty nejspolehlivější pro nákup kryptoměn a jak se jim dá důvěřovat? Je něco, co bych si měl pohlídat při investování do kryptoměn? Dík za rady!

151 slov
1.5 minut čtení
19. 10. 2023
Aleš Vyskočil
Aleš Vyskočil

Investování do kryptoměn může být pěkný zmatek, ale začít se dá relativně jednoduše. První věc, co udělej, je otevřít si účet na nějaké spolehlivé burze. Coinbase, Binance nebo Kraken jsou celkem populární a většina lidí je považuje za bezpečné. Když už máš účet, doporučuji začít s Bitcoinem, protože to je stabilnější a většina lidí na to kouká jako na "zlatý standard" kryptoměn. Ale neboj se podívat i na altcoiny, jako Ethereum nebo Cardano – tam můžeš najít zajímavé příležitosti.

Ohledně NFT – to je zatím trošku jiná liga. Můžeš na tom vydělat, ale hodně je to o tom, jak dobře se orientuješ v trhu a co kupuješ. Pokud chceš mít rozložené riziko, je lepší investovat do více různých kryptoměn místo toho, abys naložil všechno do jedné.

Pokud jde o částku, tak osobně bych doporučil začít s menšími částkami. Kryptomarkety jsou dost volatilní a ty nechceš hned přijít o velký balík. Můžeš postupně přidávat, jak se budeš cítit jistější. Vždycky si taky dej pozor na zabezpečení svých investic – používej dvoufázové ověření a pokud možno měj kryptoměny na hardwarové peněžence místo toho, abys je nechával na burze.

A ještě jedna věc – sleduj zprávy a trendy v kryptosvětě. To ti pomůže udělat lepší rozhodnutí. Jakmile se začneš víc orientovat, zjistíš, co ti nejlépe vyhovuje.

210 slov
2.1 minut čtení
31. 12. 2023
Oldřich Zajíc
Oldřich Zajíc

Zahrnutí kryptoměn do portfolia může být skvělý krok, ale je dobré začít opatrně. Doporučuji začít s Bitcoinem, protože je nejznámější a má největší stabilitu. Až se s tím seznámíš, můžeš zkusit i altcoiny, jako Ethereum nebo Cardano. Co se týče NFT, to je trochu jiná liga – spíš pro sběratele než investory, takže záleží na tvém zájmu.

Pokud jde o strategie, rozložení rizika je klíčové. Měj třeba 5-10 % portfolia v kryptoměnách a postupně přidávej víc, jak se budeš cítit jistější. Začni s menšími částkami a uvidíš, jak ti to půjde. Co se burz týče, Coinbase a Binance jsou hodně populární a většinou spolehlivé. Důležité je si hlídat bezpečnost – používej dvoufaktorovou autentizaci a nikdy nesdílej své přihlašovací údaje.

Kryptoměny jsou volatilní, takže měj na paměti, že můžeš snadno přijít o peníze. Snaž se být informovaný a sleduj trendy na trhu. Hodně štěstí!

141 slov
1.4 minut čtení
10. 7. 2023
Vojtěch Hampl
Vojtěch Hampl