Charts.cz/Fórum/Které tituly mají nejlepší výnos z dividend v současnosti?

Které tituly mají nejlepší výnos z dividend v současnosti?

Zdravím všechny investory a fanoušky finančních trhů! Chtěl bych se zeptat, zda mi můžete doporučit nějaké akcie, které aktuálně nabízejí opravdu atraktivní výnosy z dividend. Slyšel jsem, že některé společnosti mají velmi stabilní a vysoké dividendy, ale nejsem si jistý, kde začít hledat. Zajímalo by mě, jestli máte konkrétní tipy na tituly, které by se mohly vyplatit v tomto ohledu. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru akcií s dobrým dividendovým výnosem? Je lepší zaměřit se na tradiční sektory jako je energetika nebo finance, nebo by mě mohly překvapit i technologie? A co třeba z pohledu rizika? Jak moc je důležité sledovat historii vyplácení dividend a stabilitu společnosti? Budu rád za každou radu a tip, jak se orientovat v aktuální situaci na trhu s dividendovými akciemi. Děkuji!

129 slov
1.3 minut čtení
24. 12. 2022
Zdeňka Hamplová
Zdeňka Hamplová

Takže, co se týče akcií s dobrým výnosem z dividend, tak se určitě podívej na firmy jako je AT&T, Coca-Cola nebo třeba 3M. Tyhle společnosti mají za sebou dlouhou historii vyplácení dividend a většinou je i zvyšují. Teď se hodně mluví o sektoru energií, takže nějaké akcie z této oblasti by mohly taky vypadat zajímavě. Je dobrý sledovat i faktory jako P/E poměr nebo dluhovou zátěž, aby ses ujistil, že firma je stabilní. Historie vyplácení dividend je důležitá – pokud má firma pravidelně a stabilně dividendy, je to lepší znamení než nějaké jednorázové bonusy. Určitě se nevyhýbej ani technologickým firmám, i když tam bývají dividendy nižší. Vždycky je ale potřeba myslet na riziko – čím vyšší výnos, tím víc můžeš očekávat nějaké problémy. Takže se dívej na celkovou stabilitu společnosti a nejen na to, kolik vyplácí peněz. Držím palce!

139 slov
1.4 minut čtení
10. 1. 2024
Robert Sládek
Robert Sládek

Když hledáš akcie s dobrým výnosem z dividend, tak určitě mrkni na tradiční sektory jako energetika, finance a telekomunikace. Třeba společnosti jako AT&T nebo ExxonMobil mají dlouhou historii vyplácení dividend a často nabízejí slušný výnos. Taky se podívej na REITs (real estate investment trusts), ty obvykle vyplácí vysoké dividendy, protože musí podle zákona rozdělovat většinu zisků akcionářům.

Důležitý je také sledovat stabilitu firmy a její historii vyplácení dividend. Když firma pravidelně zvyšuje dividendu, je to dobré znamení. Zároveň bys měl dávat pozor na poměr výplaty dividend – pokud je moc vysoký, může to být riskantní, protože firma nemusí mít dostatek prostředků na další investice.

Technologické firmy s dividentami se taky začínají objevovat, ale většinou jsou tam ty výnosy nižší. Takže to chce trochu víc zkoumat. No a nezapomeň, že i když dostáváš dividendu, cena akcií může kolísat, takže pořád je tam nějaké riziko. Držím palce v hledání!

145 slov
1.5 minut čtení
30. 9. 2024
Andrea Háchová
Andrea Háchová