Charts.cz/Fórum/Jak pandemie změnila investice do zdravotnických firem?

Jak pandemie změnila investice do zdravotnických firem?

Zajímalo by mě, jak vlastně pandemie změnila přístup k investicím do zdravotnických firem. Myslím si, že v posledních letech jsme byli svědky obrovského boomu v tomto sektoru, ale co konkrétně to způsobilo? Mám pocit, že lidé začali více důvěřovat zdravotnickým technologiím, ať už jde o telemedicínu nebo různé inovace ve farmaceutickém průmyslu. Jak moc se zvýšila poptávka po investicích do biotech firem nebo firem vyvíjejících vakcíny? Je pravda, že investice do zdravotnického sektoru stoupají i na úkor jiných odvětví, jako je například cestovní ruch nebo pohostinství? A co firmy, které se zaměřují na digitalizaci zdravotnictví – mají nyní větší šance na úspěch než před pandemií? Přemýšlím také o tom, jaké konkrétní trendy v investování do zdravotnických společností se objevily. Zajímalo by mě, jestli se teď více zaměřují investoři na udržitelnost a etické aspekty. Taktéž by mě zajímalo, zda je to jenom krátkodobý efekt pandemie, nebo jestli se očekává trvalá změna ve způsobu investování do tohoto sektoru. Jaké jsou vaše názory a zkušenosti s tímto tématem?

165 slov
1.7 minut čtení
12. 10. 2023
Zdeňka Kratochvílová
Zdeňka Kratochvílová

Pandemie opravdu udělala s investicemi do zdravotnického sektoru hodně. Všichni víme, jak rychle se objevily různé technologie jako telemedicína nebo aplikace pro sledování zdraví. Lidi si začali uvědomovat, jak důležité je mít přístup k zdravotní péči a že technologie můžou hrát velkou roli. Co se týče biotech firem a vakcín, tam byl nárůst poptávky jako nikdy předtím, hlavně protože investoři viděli, jak rychle se dá vyvinout něco nového pod tlakem. Je pravda, že investice do zdravotnického sektoru rostou a jiná odvětví jako cestovní ruch nebo pohostinství šla dolů.

Firmy, co se zaměřují na digitalizaci zdravotnictví, teď mají větší šance na úspěch; je to trend, co asi jen tak nezmizí. Všichni chceme efektivnější a rychlejší péči. A co se týče udržitelnosti a etiky, myslím, že to získává na významu. Investoři jsou teď rozhodně víc opatrní a snaží se podívat na to, jak firmy fungují z hlediska životního prostředí a společnosti.

Je těžké říct, jestli je to jen krátkodobý výkyv, ale spousta expertů si myslí, že některé změny tady zůstanou. Zdravotní péče už nikdy nebude jako předtím, takže očekávám, že i investice se budou dál vyvíjet.

183 slov
1.8 minut čtení
12. 6. 2024
Šárka Dvořáčková
Šárka Dvořáčková

No, pandemie to fakt změnila. Slyšel jsem, že investice do zdravotnictví vyletěly do nebes. Lidi si začali víc vážit zdravotnických technologií, jako je telemedicína a digitalizace. Biotech firmy a ty, co dělají vakcíny, mají teď boom. Je vidět, že investoři hodně přesunuli peníze z jiných sektorů, jako je cestovní ruch a pohostinství, do zdravotnictví.

A co se týče udržitelnosti a etiky, tak to je taky v kurzu. V dnešní době chce hodně lidí vědět, jaké firmy podporují. Myslím si, že tohle není jen krátkodobý trend. Zdravotnictví dostalo nový impulz a asi to tak zůstane i do budoucna. Takže jo, investice do zdravotního sektoru jsou v kurzu a myslím, že to tak brzy nezmizí.

112 slov
1.1 minut čtení
10. 6. 2024
Olga Hradilová
Olga Hradilová