Charts.cz/Fórum/Jaký je právní status NFT v ČR?

Jaký je právní status NFT v ČR?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s právním statusem NFT v České republice. Slyšel jsem, že tyto digitální umělecké předměty a tokeny se teď hodně rozmáhají, ale vůbec nevím, jak se k nim staví česká legislativa. Mám na mysli otázky jako, jestli jsou tyto tokeny považovány za nějaký druh cenných papírů nebo spíše za něco jiného. Je třeba registrovat NFT někde nebo podléhají nějakým speciálním pravidlům? Co se týče autorských práv a ochrany duševního vlastnictví, jak to vlastně funguje, když si koupím NFT? Můžu s ním nakládat podle svého uvážení nebo jsou tam nějaké omezení? A co daně? Musím z prodeje NFT platit daně, a pokud ano, tak jak to funguje? Opravdu mě to zajímá, protože uvažuji o investici do této oblasti a chtěl bych mít jasno v tom, co mě může čekat. Takže pokud máte někdo zkušenosti nebo víte něco víc o právním rámci NFTs u nás, budu za každou informaci moc vděčný!

155 slov
1.6 minut čtení
11. 8. 2024
Magdaléna Vacková
Magdaléna Vacková

Právní status NFT v ČR je zatím dost nejasnej. V podstatě se to moc neřeší, protože naše legislativa na to není úplně připravená. NFT se obecně nepovažujou za cenný papíry, spíš jako digitální aktivum, ale tohle může být různě interpretovaný. Pokud jde o registraci, tak zatím nic takovýho není potřeba, ale měli byste být opatrní ohledně dodržování pravidel v oblasti ochrany osobních údajů a AML (anti-money laundering).

Co se týče autorských práv, když si koupíš NFT, většinou dostaneš právo s ním nakládat, jak chceš, ale to záleží na podmínkách konkrétního prodeje. Některý NFT můžou mít omezení ohledně reprodukce nebo komerčního využití.

A daně – no, z prodeje NFT se musí platit daně jako z jakýhokoli jiného příjmu. Jestli prodáš NFT za víc, než si ho koupil, tak to budeš muset uvést a zdanit. Doporučuju se poradit s účetním nebo právníkem, co se v tom vyzná, protože každá situace může být jiná.

151 slov
1.5 minut čtení
17. 12. 2024
Soňa Prokopová
Soňa Prokopová

Takže k těm NFT v ČR, jak to vlastně je... Zatím se to moc neřeší, ale podle zákonů to asi není úplně jasný. NFT nejsou oficiálně považovaný za cenný papíry, spíš se to bere jako digitální majetek. Co se týče registrace, tak zatím žádná povinnost není, prostě si koupíš a držíš. Ale pozor na autorský práva! Když koupíš NFT, často dostaneš jenom právo s tím nakládat, ale ne vždycky můžeš reprodukovat nebo prodávat, pokud to není jasně uvedený. Takže číst podmínky je fakt důležitý.

Daně... no, z prodeje NFT asi budeš muset platit daně jako z jakýhokoliv jinýho příjmu. Takže jestli to prodáš se ziskem, můžeš být zdaněn podle zákona o dani z příjmu. Doporučuji si zjistit víc nebo se poradit s účetním. Celkově řečeno, je to pořád dost šedá zóna a legislativa se zatím vyvíjí, takže buď opatrnej a sleduj změny.

141 slov
1.4 minut čtení
28. 1. 2025
Magdaléna Malá
Magdaléna Malá