Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do dividendových akcií a co je nejlepší strategie?

Jak začít investovat do dividendových akcií a co je nejlepší strategie?

Zajímá mě, jak vlastně začít investovat do dividendových akcií. Mám pocit, že je to skvělý způsob, jak si vytvořit pasivní příjem, ale nevím, na co se zaměřit. Jaké faktory bych měl zvážit při výběru akcií, které vyplácejí dividendy? Je lepší investovat do velkých stabilních firem, nebo bych se měl podívat i na menší podniky s potenciálem růstu? A co vůbec znamená pojem "dividendová výnosnost"? Jak ji mám správně interpretovat? Které sektory jsou v současnosti nejvíce perspektivní pro dividendové investice? Myslíte, že bych měl diverzifikovat portfólio, nebo se soustředit na pár firem, které se mi líbí? A taky, kdy je nejlepší čas na nákup akcií - jestli jdou ceny dolů, nebo počkat na pozitivní trend? Jak důležité je sledovat ekonomické ukazatele a celkovou situaci na trhu? Jak často bych měl přehodnocovat své investice a zkoumat jejich výkonnost? Poraďte mi prosím, jakou strategii zvolit na začátku. Mám investovat pravidelně malé částky nebo čekat a investovat větší obnos najednou? Odpovědi na tyto otázky by mi mohly opravdu hodně pomoci.

166 slov
1.7 minut čtení
12. 8. 2022
Jitka Švábová
Jitka Švábová

Investování do dividendových akcií je fakt super způsob, jak si udělat pasivní příjem. Takže, co se týče začátku, nejdřív bych se zaměřil na firmy s solidní historií vyplácení dividend. Velký stabilní korporace většinou nabízejí bezpečnější dividendy než menší podniky, ale ty menší můžou mít taky velkej růstový potenciál. Dividendová výnosnost je vlastně jakýsi ukazatel toho, kolik dostaneš zpět ve formě dividend vzhledem k ceně akcie – čím vyšší, tím lepší, ale dávej pozor na to, jestli ta firma opravdu má na to ty dividendy vyplácet dlouhodobě.

Sektory jako energie, zdraví nebo technologie jsou často považovány za perspektivní pro dividendy. Rozhodně je dobrý diversifikovat portfólio, abys neměl všechno v jedný firmě. Ohledně nákupu – snaž se kupovat pravidelně, ať už ceny jdou nahoru nebo dolů. Místo čekání na ideální moment je lepší investovat menší částky průběžně.

Sleduj ekonomické ukazatele jako inflaci nebo úrokový sazby, to ti řekne hodně o trhu. Co se týče přehodnocování investic, tak to dělej třeba jednou za čtvrtletí – koukni se, jak ti to funguje a jestli bys měl něco změnit. Takže shrnuto: investuj pravidelně, sleduj výnosy a diverzifikuješ!

180 slov
1.8 minut čtení
30. 3. 2024
Simona Hradilová
Simona Hradilová

K investování do dividendových akcií je fajn začít tím, že si uděláš takový základní přehled o firmách, které vyplácejí dividendy. Hlavně se zaměř na stabilní společnosti s dlouholetou historií vyplácení dividend, to je taková klasika. Když už se podíváš na menší firmy, tak buď opatrný, protože i když mají potenciál růstu, můžou být víc riskantní.

Dividendová výnosnost je v podstatě poměr mezi roční dividendou a cenou akcie. Když říkáš, že má akcie výnosnost 5%, znamená to, že za každou investovanou korunu dostaneš 5 haléřů. Sleduj sektory jako technologie nebo zdravotnictví, ty bývají taky zajímavé.

Diverzifikace je důležitá, takže místo toho, abys všechno vsadil na jednu firmu, rozlož si to mezi víc společností. Co se týče nákupu, většinou platí, že když ceny klesnou, může to být dobrá příležitost na nákup. Ale zase nesmíš čekat na ideální moment věčně.

Sledovat ekonomiku a trh je taky důležité – občas se to vyplatí oprášit informace o tom, co se děje kolem. Co se týče přehodnocování investic, tak aspoň jednou ročně bys měl mrknout na to, jak ti to funguje a jestli máš nějaké slabší kousky.

Investování pravidelně menších částek je fajn způsob, jak si zvyknout a postupně budovat portfolio. Ať už jde o malé nebo větší částky, hlavně nepanikař a drž se své strategie.

206 slov
2.1 minut čtení
29. 8. 2023
Daniela Strnadová
Daniela Strnadová