Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do DeFi projektů bez velkých znalostí?

Jak začít investovat do DeFi projektů bez velkých znalostí?

Zajímalo by mě, jak se vlastně dostat do světa DeFi, když nemám moc zkušeností s investováním. Slyšel jsem, že decentralizované finance jsou teď hodně populární a přitahují spoustu lidí, ale já nevím, jak to celé funguje. Mám pocit, že je to docela složité a možná se toho i bojím. Jaké by byly první kroky pro někoho jako já, kdo o tom ví jenom z doslechu? Myslíte, že je lepší začít s malými částkami, nebo raději počkat, až se o tom dozvím víc? A co si vlastně představit pod pojmem „DeFi projekty“? Jsou nějaké konkrétní platformy nebo tokeny, které byste doporučili pro začátečníky? Jaký je rozdíl mezi poskytováním likvidity a stakingem? A co vlastně znamená risk a jak se mu vyhnout, když vím, že všechny investice nesou riziko? Je lepší si přečíst nějaké články nebo kouknout na videa, abych získal představu, nebo je to všechno ještě složitější? Jak rozpoznám důvěryhodné projekty od těch podvodných? A co je to vlastně ten smart contract, o kterém všichni mluví? Jak můžu zajistit, aby moje peníze byly v bezpečí? Měl bych se třeba podívat na nějaké komunity nebo fóra, kde se o tom diskutuje? Vlastně vůbec nevím, kde začít a co všechno bych měl vědět. Pomozte mi prosím! Akorát bych nerad přišel o peníze.

209 slov
2.1 minut čtení
17. 6. 2024
Patrik Kadlec
Patrik Kadlec

Když chceš začít s DeFi, tak je dobré si nejdřív prostudovat základy, aby ti to dávalo smysl. Najdi si nějaké jednoduché videa, co vysvětlují, co to vlastně DeFi je. Obecně jde o decentralizované finance, což znamená, že se peníze a služby jako půjčky nebo výměny dělají bez prostředníků – jen ty a chytré kontrakty (smart contracts).

Začni s malými částkami, abys si to osahal a nebyl naštvaný, když něco nevyjde. Podívej se na platformy jako Uniswap nebo Aave, kde můžeš zkusit poskytování likvidity nebo staking. Rozdíl je v tom, že když poskytuješ likviditu, dáváš svoje peníze do poolu a když staking, tak držíš tokeny a dostáváš odměny za to, že je neztrácíš.

S rizikem se dá něco dělat – diversifikuj a nikam nedávej všechny peníze. Hledej důvěryhodné projekty podle jejich komunity a recenzí – Reddit nebo Twitter můžou být fajn místa na tipy. A hlavně – pokud něco vypadá moc dobře na to, aby to byla pravda, asi to není.

Smart contracts jsou vlastně programy na blockchainu, které automaticky vykonávají podmínky smlouvy, takže s nimi buď opatrný. A co se týče bezpečnosti – používej hardwarové peněženky a nikdy nesdílej svoje klíče. Je dobrý se zapojit do komunitních diskuzí a učit se od ostatních. Každopádně nespěchej a uč se pomalu.

208 slov
2.1 minut čtení
21. 1. 2025
Bohumil Jiránek
Bohumil Jiránek

Začít s DeFi není tak složitý, jak se může zdát. Prvním krokem je pochopit, co to vlastně decentralizované finance jsou. DeFi projekty umožňují uživatelům půjčovat, poskytovat likviditu nebo obchodovat s kryptoměnami bez prostředníků, jako jsou banky. Doporučuji začít s malými částkami – investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Na začátek můžeš zkusit platformy jako Uniswap nebo Aave, kde se dá jednoduše připojit a začít experimentovat.

Rozdíl mezi poskytováním likvidity a stakingem je v podstatě v tom, že u likvidity přispíváš do bazénu pro obchodování a získáváš poplatky, zatímco staking je o uzamčení svých tokenů pro podporu blockchainu a získávání odměn.

Riziku se nevyhneš, ale můžeš ho minimalizovat tím, že budeš bádání a předinvestiční průzkum. Fóra a komunity na Redditu nebo Discordu jsou skvělé pro získání informací a doporučení. Pokud narazíš na nějaké projekty, vždycky čti whitepaper a hledej recenze.

Smart contracty jsou vlastně programy běžící na blockchainu, které automatizují procesy jako transakce nebo smlouvy. Co se týče bezpečnosti peněz, drž je v peněžence, kterou důvěřuješ (např. hardware peněženka) a nikdy nesdílej své privátní klíče.

Číst články nebo koukat na videa je fajn způsob, jak se vzdělávat. Zkušenosti ostatních ti můžou hodně pomoct pochopit základy i složitější koncepty. Takže klidně zkoušej, uč se a buď opatrný!

204 slov
2 minut čtení
26. 9. 2023
Monika Fučíková
Monika Fučíková