Charts.cz/Fórum/Co dělat, když mi měsíční výdaje přesahují příjmy?

Co dělat, když mi měsíční výdaje přesahují příjmy?

Mám problém, který mě poslední dobou dost trápí a potřeboval bych poradit. Mám pocit, že se mi výdaje stále zvyšují a přitom moje příjmy zůstávají víceméně stejné. Je to čím dál tím horší a já nevím, jak z toho ven. Co byste dělali na mém místě? Zkoušel jsem si udělat nějaký rozpočet, abych měl přehled o svých financích, ale pořád je to málo. Nechci se dostat do dluhů nebo mít stres z peněz. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké zkušenosti s tím, jak snížit výdaje nebo najít další zdroje příjmu? Co funguje? Napadlo mě třeba investovat do něčeho, co by mi mohlo přinést pasivní příjem, ale vůbec nevím, kde začít. Mám strach z investování do akcií nebo kryptoměn, protože se bojím, že bych mohl přijít o peníze. Měli jste někdy podobnou situaci? Jak jste to vyřešili? Jaké kroky doporučujete? Díky moc za každou radu!

144 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2024
Richard Tvrdík
Richard Tvrdík

Když ti měsíční výdaje přesahují příjmy, je to vážný problém, co? Nejdřív bych zkusil udělat fakt důkladný rozpočet, abys viděl, kde ti peníze utíkají. Zjisti, co můžeš omezit – třeba jídlo venku nebo zbytečné předplatné. Pokud už máš rozpočet, tak se zaměř na konkrétní položky.

Když to nepomůže, zkuste najít další zdroj příjmu. Můžeš zkusit nějakou brigádu, nebo něco prodávat online. Taky je dobrý hledat způsoby jak se naučit investovat – třeba do nemovitostí nebo ETF, pokud máš strach z akcií.

Pokud se bojíš investování, začni s malými částkami a uč se o tom. Existuje spousta online kurzů nebo videí. Hlavně si dej pozor na dluhy – ty ti situaci jen zhorší. Zkus si taky najít někoho, kdo by ti mohl poradit osobně. Držím palce!

125 slov
1.3 minut čtení
21. 7. 2024
Miroslav Bezděk
Miroslav Bezděk

Nejprv si udělej pořádný přehled o výdajích, fakt jako pořádnej rozpočet. Zjisti, kde ti utíká nejvíc peněz. Pak zkus omezit věci, co nepotřebuješ. Třeba jídlo venku, zbytečný předplatný nebo impulsivní nákupy. Zkus taky najít další příjmy, třeba si vzít nějakou brigádu nebo něco prodávat, co už nepotřebuješ. Co se investování týče, to může být risk, ale můžeš začít malinkýma částkama a radši do něčeho stabilního jako ETF nebo fondy. Vždycky je lepší se nejdřív vzdělat a zjistit víc informací. Hlavně se neboj pýtát na fórech nebo hledat rady od lidí, co už s tím mají zkušenosti. Držím palce!

98 slov
1 minut čtení
27. 10. 2024
Olga Švandová
Olga Švandová