Charts.cz/Fórum/Je lepší mít více státních nebo podnikových dluhopisů?

Je lepší mít více státních nebo podnikových dluhopisů?

Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti a názory na to, zda je lepší investovat do státních dluhopisů nebo podnikových dluhopisů. Vím, že státní dluhopisy bývají považovány za bezpečnější variantu, protože za nimi stojí vláda a mají nižší riziko defaultu. Na druhou stranu podnikové dluhopisy mohou nabízet vyšší výnosy, ale samozřejmě s tím souvisí i větší riziko. Jak to vidíte vy? Je lepší diverzifikovat portfólio a mít nějaké z obou nebo se spolehnout jen na jednu variantu? Jak třeba hodnotíte aktuální situaci na trhu s dluhopisy? Myslíte, že je teď ideální čas na investice do těchto nástrojů? Nebo byste raději zainvestovali do něčeho jiného, jako jsou akcie nebo kryptoměny? Mám pocit, že se na trhu s dluhopisy hodně věcí mění a chci se ujistit, že dělám správná rozhodnutí. Co si o tom myslíte?

132 slov
1.3 minut čtení
29. 5. 2024
Šárka Kočová
Šárka Kočová

Není to úplně jednoduchý, protože to záleží na tom, co od investice čekáš. Státní dluhopisy jsou fakt bezpečné, někdy až moc. Když si vezmeš, že ti dají nízký výnos, je to takové zajištění. Ale pokud chceš něco víc, tak podnikové dluhopisy můžou bejt fajn. Sice s větším rizikem, ale i vyššími výnosy. Já osobně bych doporučil mít obojí – nějaké státní pro klid a pak podnikové pro růst. Co se týče aktuálního trhu, teď je to fakt rozkolísané. Úrokový sazby jdou nahoru a inflace taky dělá neplechu. Možná bys měl zvažovat i akcie nebo jiný věci jako kryptoměny, pokud jsi ochotný podstoupit víc rizika. Ale určitě se podívej na všechno a rozlož si to hezky, ať nemáš všechno v jednom koši.

121 slov
1.2 minut čtení
10. 7. 2024
Božena Rybářová
Božena Rybářová

Na tohle téma se nedá říct jednoznačně, záleží na tom, co od investic očekáváš. Státní dluhopisy jsou fakt bezpečnější, pokud hledáš stabilitu a nízké riziko. Na druhou stranu, podnikové dluhopisy ti můžou přinést lepší výnosy, ale s tím přijde víc rizika. Mě se zdá, že je fajn mít v portfoliu obě varianty – státní pro jistotu a podnikové pro potenciální vyšší zisky.

Když se podíváš na trh teď, tak je dost proměnlivý. Úrokový sazby rostou, takže to může ovlivnit ceny dluhopisů. Myslím, že pokud chceš investovat do dluhopisů, musíš být opatrnej a třeba sledovat situaci na trhu. Ale taky bych nezapomínal na akcie nebo jiné investice jako kryptoměny – tam můžeš najít hodně příležitostí při dobrém risk managementu. Takže shrnuto – diverzifikace je klíč, ale musíš mít jasno v tom, co chceš dosáhnout.

132 slov
1.3 minut čtení
1. 6. 2023
Alena Světlíková
Alena Světlíková