Charts.cz/Fórum/Jak se počítá výnos dluhopisu?

Jak se počítá výnos dluhopisu?

Přemýšlím o investování do dluhopisů, ale nejsem si úplně jistý, jak se vlastně počítá jejich výnos. Slyšel jsem, že existují různé metody, jak to zjistit, ale když jsem o tom četl, začal jsem se v tom ztrácet. Mohl by mi někdo vysvětlit, co všechno vstupuje do výpočtu výnosu dluhopisu? Je to jenom úroková sazba a doba splatnosti, nebo jsou tam i další faktory, které bych měl vzít v úvahu? Jak se počítá nominální a reálný výnos? A co třeba reinvestice úroků – má to nějaký vliv na celkový výnos? Jaké jsou klíčové pojmy, které by měl každý investor znát, když mluví o výnosech dluhopisů? A pokud bych měl porovnávat různé dluhopisy, jakým způsobem zjistím, který mi přinese nejlepší výnos? Když si vezmu v úvahu inflaci a další ekonomické faktory, jak to všechno ovlivní můj potenciální zisk? Budu rád za jakékoli informace nebo příklady výpočtů, které by mi mohly pomoci lépe pochopit tuto problematiku. Děkuji!

154 slov
1.5 minut čtení
7. 11. 2022
Blanka Soukupová
Blanka Soukupová

Výnos dluhopisu se dá počítat víc způsoby, ale základní je nominální výnos, což je vlastně úrok, který dluhopis platí. Ten se většinou udává jako procento z jeho nominální hodnoty. Pak je tu ještě výnos do splatnosti, což je víc komplexní – ten bere v potaz nejen úroky, ale i to, jak moc zaplatíš za dluhopis v porovnání s tím, co dostaneš zpátky při splatnosti. Pokud koupíš dluhopis za nižší cenu než jeho nominální hodnotu, tak ti to může zvednout celkový výnos.

Reálný výnos je zase upravený o inflaci, takže když inflace roste, reálný výnos klesá. To, že reinvestuješ úroky, taky může dost ovlivnit celkový výnos – pokud úroky investuješ zpátky, tak ti to může pěkně narůst.

Když porovnáváš různé dluhopisy, koukej na jejich rating a úrokové sazby a rozhodně si dej pozor na inflaci a ekonomické faktory okolo – ty hodně hrají roli v tom, kolik skutečně vyděláš. Taky bys měl brát v potaz likviditu dluhopisu, protože některé se špatně prodávají. Pokud chceš mít přehled o tom, který dluhopis ti přinese nejlepší výnos, tak si udělej nějaké srovnání podle těchto ukazatelů a vyber si ten nejvýhodnější.

187 slov
1.9 minut čtení
9. 4. 2024
Irena Vobořilová
Irena Vobořilová

Výnos dluhopisu se většinou počítá jako úroková sazba, která ti přinese peníze po dobu držení dluhopisu. Nominální výnos je prostě roční úrok, který dostaneš z investice, vyjádřený procenty. Například, máš dluhopis s nominální hodnotou 10 000 Kč a úrokem 5 %, tak ročně dostaneš 500 Kč. Ale to není všechno, musíš myslet na to, jak dlouho ten dluhopis budeš mít.

Když mluvíme o reálném výnosu, tak to bere v potaz inflaci. Pokud inflace je třeba 2 %, tak tvůj reálný výnos je vlastně 5 % - 2 % = 3 %. Takže je důležité sledovat inflaci, protože ta ti může snížit skutečnou hodnotu peněz, co dostaneš.

Pokud plánuješ reinvestovat úroky zpět do dalších dluhopisů, tak to může zvýšit tvůj celkový výnos. Existují i další faktory jako kreditní riziko emitenta dluhopisu nebo změny úrokových sazeb na trhu, co ovlivní tržní cenu dluhopisu a tím i tvůj výnos.

Když chceš porovnávat různé dluhopisy, koukni na jejich výnos do splatnosti (YTM), což je komplexní ukazatel, který ti řekne, jaký výnos můžeš očekávat, pokud držíš dluhopis až do konce. Takže shrnuto – sleduj úrokové sazby, inflaci, reinvestici a celkové riziko investice. Je toho víc k pochopení, ale tohle jsou základní věci.

194 slov
1.9 minut čtení
10. 5. 2024
Jiří Eliáš
Jiří Eliáš