Charts.cz/Fórum/Investice do kryptoměn – pravda o riziku a výnosu?

Investice do kryptoměn – pravda o riziku a výnosu?

Zajímalo by mě, jestli je opravdu pravda, že investice do kryptoměn mají vysoké riziko a nízký výnos. Četla jsem spoustu článků a názorů na to, jak volatilní kryptoměny jsou, ale zároveň vidím, že někteří investoři se na nich dokázali pořádně obohatit. Jak je to tedy s tím rizikem? Mám na mysli nejen Bitcoin nebo Ethereum, ale i další altcoiny, které jsou teď populární. Je fakt, že většina lidí říká, že investovat do kryptoměn je jako hrát ruletu a že šance na ztrátu peněz je mnohem vyšší než na zisk? Opravdu platí, že návratnost investic v kryptoměnách je nižší než v tradičních investicích jako jsou akcie nebo nemovitosti? Jaké jsou zkušenosti ostatních? Má smysl do těchto digitálních aktiv investovat, nebo je lepší se jim vyhnout? Ráda bych si udělala jasnější obrázek o tom, jestli se jedná o perspektivní investici nebo spíše o hazard. Děkuji za vaše názory a zkušenosti.

148 slov
1.5 minut čtení
11. 4. 2023
Karolína Havlová
Karolína Havlová

Kryptoměny jsou fakt dost rizikové, to je pravda. Volatilita je obrovská, někdy se cena během pár dnů změní o desítky procent. Ale na druhou stranu, spousta lidí na tom vydělala, hlavně ti, co nakoupili v začátcích. Osobně si myslím, že investice do kryptoměn bys měla brát jako součást širšího portfolia. Mít tam nějaké peníze, ale ne všechno.

Zatímco akcie nebo nemovitosti mají tendenci být stabilnější a víc předvídatelné, kryptoměny můžou mít obrovské výnosy i ztráty v krátkém čase. Není to úplně ruleta, ale blízko tomu. Určitě je dobrý se pořádně vzdělat a sledovat trh, než někam investuješ. Mnohdy to chce čas a nervy.

Někteří investoři radí investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Takže pokud jsi ochotná riskovat a udělat si vlastní průzkum, může to být zajímavá příležitost. Ale rozhodně to není pro každého.

134 slov
1.3 minut čtení
14. 2. 2023
Luboš Blažek
Luboš Blažek

Investice do kryptoměn jsou fakt dost riskantní. Jak říkáš, je tam hodně volatility a ceny se můžou změnit ze dne na den. Něco jako ruleta, jo. Můžeš mít skvělé zisky, ale taky můžeš o všechno přijít. Bitcoin a Ethereum sice nějakou stabilitu mají, ale altcoiny? To je úplně jiný level – tam je to fakt loterie. Já bych řekl, že výnosy v kryptu můžou být vyšší než u akcií nebo nemovitostí, ale jen pro ty, co umějí riskovat a mají štěstí. Mnoho lidí prostě neví, kdy prodat a pak třeba litují, že drželi příliš dlouho. Pokud se rozhodneš investovat, buď opatrná a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Zkus si udělat vlastní průzkum a zjistit, co ti sedí nejvíc. "Perspektivní investice" se říká hodně, ale je to spíš na tvém uvážení.

133 slov
1.3 minut čtení
28. 7. 2023
Simona Coufalová
Simona Coufalová