Charts.cz/Fórum/Kde investovat do realit příštích 5 let?

Kde investovat do realit příštích 5 let?

Hodně přemýšlím nad tím, jaká je nejlepší strategie pro investice do nemovitostí v následujících pěti letech. Mám pocit, že trh s realitami se neustále mění a je těžké se v tom vyznat. Vždycky jsem slyšel, že investice do nemovitostí jsou skvélé pro dlouhodobé zhodnocení, ale nevím, kde začít. Jaké oblasti byste mi doporučili? Mám na mysli nejen velká města, ale třeba i menší regiony, které by mohly být perspektivní. Zvažoval jsem i nákup komerčních nemovitostí, ale tam se obávám větších rizik. Co si myslíte o investicích do pronájmu bytů? Je lepší kupovat nemovitosti za účelem krátkodobého nebo dlouhodobého pronájmu? A co takové trendy jako Airbnb? Myslíte si, že to má ještě budoucnost, nebo se trh už nasytil? Rád bych slyšel i vaše názory na to, jak ovlivňují různé ekonomické faktory a změny v legislativě ceny nemovitostí. Co byste doporučili začátečníkovi v oblasti realitních investic? Jaké tipy máte pro ty, kteří chtějí zainvestovat do nemovitostí s cílem vytvářet pasivní příjem? Děkuji za jakékoli rady a zkušenosti!

165 slov
1.7 minut čtení
23. 11. 2022
Michal Strnad
Michal Strnad

S investicema do realit je to fakt složitý, ale pár tipů mám. Pokud jde o lokality, zkus se podívat na menší města, kde jsou dobré možnosti rozvoje – třeba okolo Prahy nebo Brna. Tam se ceny zatím úplně nevystřelily a potenciál je tam velkej. Co se týče pronájmu, dlouhodobý pronájmy jsou stabilnější a méně stresující než krátkodobé, i když Airbnb může mít svůj boom, ale taky dost záleží na legislativě a konkurenci v oblasti. Ekonomické faktory jako inflace a úrokové sazby budou hrát roli – čím víc peněz je v oběhu, tím víc se staví, takže ceny můžou růst. Začátečníkům bych doporučil udělat si pořádný průzkum trhu a neskočit hned po první nabídce. Důležitá je taky lokalita a celková ekonomická situace. Hlavně se neboj zeptat odborníků nebo se připojit k nějakým fórem o realitách, tam najdeš spoustu lidí s podobnýma zkušenostma.

141 slov
1.4 minut čtení
2. 7. 2024
Roman Zach
Roman Zach

Takže, investice do realit, co? No, podle mě je dobrý zamyslet se nad lokalitou. Třeba menší města kolem těch velkých se teď dost rozvíjejí, lidi se stěhujou za prací nebo klidnějším životem. A co se týče pronájmu, dlouhodobý pronájmy bývají stabilnější než krátkodobý, ale Airbnb má taky svoje kouzlo, pokud to umíš dobře řídit. S tím, jak se mění legislativa ohledně krátkodobých pronájmů, bych byl ale opatrnej – můžeš narazit na nějaký omezení.

Komerční nemovitosti? To chce dost zkušeností, takže možná začni s byty. A ekonomicky – sleduj úrokový sazby a inflaci, to dost ovlivňuje ceny nemovitostí. Pokud chceš pasivní příjem, investuj do nemovitostí, který se dají snadno pronajmout a jimž budeš rozumět. Takže jo, začátek není jednoduchý, ale když si uděláš průzkum a najdeš dobrou lokalitu, můžeš na tom vydělat slušný peníze.

133 slov
1.3 minut čtení
27. 11. 2023
Kateřina Chalupová
Kateřina Chalupová