Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi investicí do zlata v podobě cihel a ETF?

Jaký je rozdíl mezi investicí do zlata v podobě cihel a ETF?

Chtěl bych se zeptat na něco, co mi vrtá hlavou ohledně investic do zlata. Vím, že existují různé způsoby, jak do zlata investovat, ale konkrétně mě zajímá rozdíl mezi fyzickým zlatem v podobě cihel a zlatými ETF. Co je vlastně lepší? Když si koupím zlatou cihlu, tak mám to zlato fyzicky u sebe, což zní bezpečně, ale na druhou stranu s tím jsou spojené náklady na skladování a pojištění. Naopak ETF mi umožňují investovat do zlata bez toho, abych se musel starat o fyzické zlato, ale jak to vlastně funguje? Jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů? Je to třeba něco jiného z hlediska likvidity nebo poplatků? A co se stane v případě krize? Je zlato v cihelné podobě lepší ochrana než ETF? Jak se liší také v otázce danění? Rád bych slyšel názory zkušenějších investorů na toto téma, protože jsem teprve na začátku své investiční cesty a chci se rozhodnout správně.

152 slov
1.5 minut čtení
8. 3. 2024
Jindřich Duchoň
Jindřich Duchoň

Investice do zlata má svoje pro a proti, jak u fyzických cihel, tak u ETF. Když koupíš zlatou cihlu, máš to zlato doslova v ruce, což je fajn pocit a můžeš to brát jako jistotu. Ale pak se musíš starat o skladování, pojištění a taky počítat s tím, že prodej může být trochu komplikovanější. Zároveň platíš vyšší marže při nákupu zlata.

Na druhou stranu s ETF je to jednoduchý. Můžeš snadno kupovat a prodávat, většinou s nízkými poplatky. Neřešíš fyzické zlato, což ušetří čas a úsilí. Ale na druhou stranu, když nastane krize, nemusíš mít takový pocit jistoty jako s fyzickým zlatem.

Pokud jde o danění, tak fyzické zlato se často zdaňuje jinak než ETF, takže bys měl vědět, jaké jsou pravidla u vás. Likvidita je u ETF lepší - můžeš prodat kdykoliv během obchodních hodin. Celkově záleží na tom, co hledáš – jestli chceš mít zlato jako bezpečnou investici nebo radši pohodlnější variantu bez starostí.

154 slov
1.5 minut čtení
2. 7. 2023
Michal Strnad
Michal Strnad

Investice do zlata má určitě svý specifika a je dobrý si ujasnit, co ti víc vyhovuje. Když kupuješ fyzické zlato, jako jsou cihly, tak máš tu výhodu, že to máš v ruce. Ale jak říkáš, je tu skladování a pojištění - to něco stojí a musíš to pořád hlídat. Navíc, když budeš chtít prodat, tak se musíš postarat o prodej fyzického zlata, což může zabrat čas.

Na druhou stranu ETF ti umožňuje investovat do zlata bez těchto starostí. Můžeš snadno nakupovat a prodávat a likvidita je většinou mnohem lepší. Jenže zase nemáš fyzickou kontrolu nad zlatem, což někteří lidé považují za nevýhodu. V krizových situacích, kdy bys mohl potřebovat nějaký „fyzický“ majetek, tak cihly můžou mít navrch.

Co se týče danění, tak to záleží na jurisdikci, ale obecně to může být složitější u fyzického zlata a jednodušší u ETF. Taky je dobrý si zkontrolovat poplatky spojené s ETF – ty můžou jíst zisky.

Takže to shrnu: pokud chceš mít zlato v ruce a nebojíš se s tím mít trochu práce, jdi do cihel. Pokud chceš jednoduchost a rychlost, ETF může bejt cesta. Obě možnosti mají svoje pro a proti.

187 slov
1.9 minut čtení
10. 1. 2025
Milan Holub
Milan Holub