Jaké jsou největší rizika spojená s DeFi investicemi?
Když se zamyslím nad tím, jak rychle se vyvíjí svět decentralizovaných financí, nemohu se ubránit pocitu, že tady máme něco opravdu revolučního, ale zároveň i dost nebezpečného. Začal jsem se víc zajímat o DeFi projekty, protože slibují skvělé výnosy a větší kontrolu nad našimi financemi. Ale co jsem slyšel od zkušenějších investorů, je to, že rizika s tím spojená jsou obrovská. Jaká vlastně ta největší rizika jsou? Mám na mysli například volatilitu trhu, která může být extrémní. Když si vezmu, jak rychle mohou ceny kryptoměn vzrůst nebo klesnout, cítím se občas jako na horské dráze bez bezpečnostního pásu. A co třeba smart kontrakty? Vím, že jsou klíčové pro fungování DeFi, ale slyšel jsem o případech, kdy byly zranitelné a hackeři je dokázali obrat o miliony. Jak se dá tedy ochránit před těmito hrozbami? Nehledě na to, že některé projekty mohou být vyloženě podvodné – jak poznat, které jsou důvěryhodné a které ne? Je tu také otázka regulace a právních aspektů – co když stát najednou úplně zakáže všechny DeFi aplikace? To by mohlo mít katastrofální následky pro naše investice. Jak se tedy orientovat v tomto rizikovém prostředí a dělat informovaná rozhodnutí? Měl by člověk diversifikovat své portfolio i v rámci DeFi nebo raději investovat do tradičnějších aktiv? Co si o tom myslíte?