Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít diversifikovat své akciové portfolio a co to vlastně znamená?

Jak mohu začít diversifikovat své akciové portfolio a co to vlastně znamená?

Mám takový dotaz ohledně investování do akcií a celkově o tom, jak funguje akciové portfolio. Slyšel jsem něco o tom, že je důležité mít diversifikované portfolio, ale nejsem si úplně jistý, co přesně to znamená a jak bych to měl udělat. Mám na mysli, jestli se mám soustředit na různé sektory, nebo jestli je lepší mít akcie z různých zemí. A co třeba investice do ETF? Jak to celé funguje? Je dobré mít v portfoliu i nějaké akcie technologických firem, nebo bych měl zkusit i něco jako energetiku nebo zdravotnictví? A co když už mám pár akcií, jak je mám rozložit, aby to mělo smysl? Rozumím tomu, že diversifikace pomáhá snižovat riziko, ale jak zjistit, kdy už je to moc nebo málo? A co třeba dluhopisy nebo alternativní investice jako nemovitosti? Myslíte si, že bych měl zkusit i kryptoměny, nebo je lepší se zatím zaměřit jen na tradiční akcie? Jaký je váš názor na to, co všechno by mělo být součástí diversifikovaného portfolia? Děkuji za každou radu!

167 slov
1.7 minut čtení
21. 12. 2021
Jiří Musil
Jiří Musil

Když chceš diversifikovat akciový portfolio, tak hlavně jde o to, mít akcie z různých sektorů, aby ses vyhnul riziku. Například, místo toho abys měl jen tech akcie, přidej taky něco z energetiky nebo zdravotnictví. Být rozložený v různých odvětvích ti pomůže, když jedna oblast jde dolů, jiná může růst. Můžeš zkusit i investice do ETF, což je super způsob jak získat širokou expozici bez nutnosti vybírat jednotlivé akcie. Taky se zamysli nad geografickou rozmanitostí – mít akcie z různých zemí může být fajn. Co se týče dluhopisů a alternativních investic jako nemovitosti, to je taky dobrý nápad pro stabilitu tvého portfolia. Kryptoměny jsou hodně riskantní, takže pokud nejseš zkušený investor, možná je lepší se zatím soustředit na tradiční akcie. Celkově platí, že bys měl mít nějakou rozumnou rovnováhu a pravidelně přehodnocovat, co funguje a co ne.

136 slov
1.4 minut čtení
23. 8. 2021
Jindřich Procházka
Jindřich Procházka

Diverzifikace je prostě způsob, jak rozložit riziko ve svém portfoliu. Když investuješ do různých akcií z různých sektorů, jako jsou technologie, energie nebo zdravotnictví, tak když jedna akcie spadne, další třeba porostou a ty neztratíš tolik. Můžeš to kombinovat i s akciemi z různých zemí, což může být fajn pro snížení rizika spojeného s lokálními ekonomikami.

Investice do ETF jsou super, protože ti umožňují snadno investovat do celého sektoru nebo indexu, aniž bys musel vybírat jednotlivé akcie. To je ideální pro začátečníky.

Pokud už máš pár akcií, snaž se je rozložit napříč odvětvími. Třeba mít část v technologiích, část ve zdravotnictví a něco v energetice. Dobré je taky přemýšlet o přidání dluhopisů nebo nemovitostí do mixu. Ty ti můžou poskytnout stabilitu a pasivní příjem.

Kryptoměny jsou hodně volatilní a asi bych se k nim zatím moc neupínal, pokud jsi v investování nováček. Začni s tradičními akciemi a postupně zvažuj další možnosti. Hlavně se neboj experimentovat a učit se, ale nezapomínej na to rozložení rizika.

162 slov
1.6 minut čtení
12. 3. 2024
Radek Odehnal
Radek Odehnal