Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, které NFT mají hodnotu?

Jak zjistit, které NFT mají hodnotu?

Zdravím všechny, zajímalo by mě, jak se dá zjistit, které NFT vlastně mají nějakou skutečnou hodnotu? Je to dost komplikované téma, protože na trhu je tolik různých projektů a umělců, kteří vydávají své digitální sběratelské kousky. Zatímco některé NFT se prodávají za obrovské částky, jiné zůstávají bez povšimnutí a jejich hodnota klesá na nulu. Jaký je tedy klíč k určení toho, co si uchová hodnotu? Mám se zaměřit na popularitu autora nebo umělce? Nebo je důležitější, aby mělo NFT nějakou unikátní vlastnost nebo třeba omezenou edici? Co třeba platformy, na kterých jsou NFT prodávány? Je lepší kupovat na známých tržištích jako OpenSea nebo Rarible, nebo existují i méně známé platformy, kde se dají najít skryté poklady? Také by mě zajímalo, jestli je dobré sledovat trendy v oblasti kryptoměn obecně, abych mohl lépe odhadnout potenciál jednotlivých NFT. A co komunitní aspekt? Může mít vliv počet sledujících nebo aktivita kolem určitého projektu na jeho celkovou hodnotu? Jsem docela zmatený a rád bych znal názory ostatních. Jak tedy vůbec zjistit, které NFT mají šanci stát se cennými aktivy v budoucnu?

177 slov
1.8 minut čtení
19. 5. 2024
Dana Vacková
Dana Vacková

Hodnota NFT se dá docela těžko odhadnout, ale pár věcí můžeš sledovat. Popularita umělce je klíčová – známí umělci obvykle mají vyšší šanci na větší hodnotu. Pak záleží na unikátnosti a dostupnosti, čím méně kusů, tím lépe. Sledování trendů na trhu a novinek v kryptosvětě taky pomáhá – pokud je hype kolem určitého projektu, může to zvednout cenu. Komunita hraje roli taky – aktivní fanoušci a sledující zvyšují důvěru v projekt. Co se týče platforem, OpenSea a Rarible jsou spolehlivé, ale někdy se vyplatí prozkoumat menší tržiště. Nakonec to chce trochu intuice a sledovat, co lidi opravdu zajímá. Takže zkoumej, sleduj trendy a neboj se zeptat v komunitě.

108 slov
1.1 minut čtení
28. 1. 2024
Daniela Kubíková
Daniela Kubíková

Tak to je hodně zajímavá otázka. Hlavně si myslím, že klíčová věc je sledovat reputaci umělce. Pokud má někdo dobré jméno a jeho práce se prodávají, je větší šance, že jeho NFT budou mít hodnotu. Dalším faktorem je vzácnost a unikátnost – čím méně kusů, tím lépe. Určitě se koukni na historie cen a prodeje, abys viděl, jak se dané NFT vyvíjely v čase.

Platformy jako OpenSea jsou dobré pro větší zajištění, ale někdy můžeš najít zajímavé projekty na menších tržištích. Sledování trendů v kryptoměnách a komunikace v komunitě může taky hodně napovědět. Počet sledujících projektu a aktivita kolem něj rozhodně ovlivňuje hodnotu. Takže jo, kombinace všech těchto faktorů ti může pomoct udělat lepší rozhodnutí.

115 slov
1.2 minut čtení
18. 6. 2024
Ladislav Štěpánek
Ladislav Štěpánek