Charts.cz/Fórum/Co jsou vlastně NFT a jak se na nich dá vydělat?

Co jsou vlastně NFT a jak se na nich dá vydělat?

Nedávno jsem narazil na termín NFT a od té doby mě to nějak vrtá v hlavě. Všude kolem slyším, jak se o těchto digitálních aspektech hodně mluví, ale vlastně nevím, co to přesně je. Prý jsou to nějaké unikátní tokeny na blockchainu, ale jak to vlastně funguje? Jak se liší od klasických kryptoměn jako Bitcoin nebo Ethereum? A jak můžu vlastně získat nebo koupit NFT? Zajímalo by mě taky, jaké typy NFT existují. Jsou to jen obrazy, nebo i něco jiného? A jak se dá vůbec vydělat na NFT? Slyšel jsem příběhy o lidech, kteří prodávali digitální umění za miliony, ale je to reálné pro běžného investora? Jak tedy vybrat dobré NFT k investici a co všechno bych měl vědět předtím, než do toho skočím? Mám také obavy z rizik, co když se cena NFT propadne? Je vůbec možné na tom vydělat stabilně nebo je to spíš jen taková bublina, co může prasknout? Doufám, že mi někdo osvětlí tyto otázky a dá mi pár tipů, kde začít.

167 slov
1.7 minut čtení
14. 11. 2024
Kristýna Jarošová
Kristýna Jarošová

NFT, nebo non-fungible tokeny, jsou vlastně jako digitální certifikáty pro unikátní věci na blockchainu, což je jako velká veřejná kniha. Na rozdíl od Bitcoinů nebo Etherea, které jsou zaměnitelné (můžeš vyměnit jeden Bitcoin za jiný a pořád dostaneš stejnou hodnotu), NFT jsou jedinečné a nedají se zaměnit 1:1. To znamená, že každý NFT má svůj vlastní specifický identifikátor.

Koupit NFT můžeš na různých tržištích jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Většinou potřebuješ peněženku s Ethereum, protože většina NFT běží na tomto blockchainu. Co se týče typů NFT, tak kromě digitálního umění to může být třeba hudba, videa, herní předměty nebo dokonce i virtuální nemovitosti.

Jak se dá na tom vydělat? No, někdo koupí třeba hezký obrázek za pár stovek a prodá ho za tisíce, ale je to dost risky. Mnoho lidí zainvestovalo do NFT a pak prodělalo. Ceny jsou hodně volatilní a záleží na trendu a poptávce. Někdy se zdá, že je to bublina a může prasknout.

Možná nejlepší rada je udělat si průzkum trhu, sledovat trendy a neinvestovat víc, než si můžeš dovolit ztratit. Pokud najdeš něco s potenciálem nebo zajímavého umělce, můžeš mít štěstí. Ale buď opatrný - hodně lidí už na tom prodělalo.

192 slov
1.9 minut čtení
5. 1. 2023
Marek Kučera
Marek Kučera

NFT, neboli non-fungible tokens, jsou unikátní digitální tokeny, které existují na blockchainu. Na rozdíl od kryptoměn jako Bitcoin nebo Ethereum, které jsou zaměnitelné (můžeš mít jednu minci a vyměnit ji za jinou), NFT jsou jedinečné a nelze je zaměnit za něco jiného. Tím pádem jsou ideální pro uchování digitálních umění, herních předmětů, hudby, videí a dalších digitálních aktiv.

Získat NFT můžeš nákupem na různých tržištích jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Potřebuješ k tomu kryptoměnu, většinou Ethereum. Co se týče typů NFT, tak můžeš narazit na digitální umění, kolekce karet, virtuální realitu nebo dokonce i domény.

Vydělávání na NFT může být dost riskantní. Někdo prodává digitální umění za miliony, ale to většinou nejsou běžní lidé. Klíčem je najít něco unikátního a vzácného, co má potenciál stoupnout na hodnotě. Ale pozor, trh je hodně volatilní a ceny se mohou dramaticky měnit. Můžeš skončit s NFT, jehož cena spadne a ty zůstaneš na suchu.

Pokud do toho chceš jít, je dobrý nápad sledovat trendy a učit se od úspěšných investorů. Ale buď si vědom všech rizik, protože tohle všechno může rychle vybuchnout jako bublina.

178 slov
1.8 minut čtení
10. 9. 2023
Adam Šváb
Adam Šváb