Co všechno zahrnuje nákladovost akciových ETF a jak ji správně vypočítat?
Zajímalo by mě, co vlastně všechno spadá pod nákladovost akciových ETF, protože slyším různé názory a informace. Vím, že existují různé poplatky, ale není mi úplně jasné, jak je všechny správně zohlednit. Mohli byste mi prosím vysvětlit, co všechno se do těch nákladů počítá? Myslím tím nejenom správní poplatky a náklady na správu fondu, ale i další možné výdaje jako jsou transakční náklady nebo poplatky za obchodování. Jak se tyto faktory promítají do celkové výkonnosti ETF? A co třeba to, jak může vliv na náklady mít délka investice nebo způsob, jakým ETF rebalancuje? Jak bych měl tedy správně spočítat celkovou nákladovost takového ETF? Je nějaký konkrétní vzorec nebo metoda, kterou bych měl použít? A co když mám více ETF v portfoliu? Jak se to pak počítá? Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení, které pomohou lépe pochopit, jak efektivně sledovat a vyhodnocovat nákladovost akciových ETF, byl bych vám moc vděčný. Chci mít přehled o tom, jak moje investice ovlivňují mé celkové náklady a výnosy.