Charts.cz/Fórum/Co všechno zahrnuje nákladovost akciových ETF a jak ji správně vypočítat?

Co všechno zahrnuje nákladovost akciových ETF a jak ji správně vypočítat?

Zajímalo by mě, co vlastně všechno spadá pod nákladovost akciových ETF, protože slyším různé názory a informace. Vím, že existují různé poplatky, ale není mi úplně jasné, jak je všechny správně zohlednit. Mohli byste mi prosím vysvětlit, co všechno se do těch nákladů počítá? Myslím tím nejenom správní poplatky a náklady na správu fondu, ale i další možné výdaje jako jsou transakční náklady nebo poplatky za obchodování. Jak se tyto faktory promítají do celkové výkonnosti ETF? A co třeba to, jak může vliv na náklady mít délka investice nebo způsob, jakým ETF rebalancuje? Jak bych měl tedy správně spočítat celkovou nákladovost takového ETF? Je nějaký konkrétní vzorec nebo metoda, kterou bych měl použít? A co když mám více ETF v portfoliu? Jak se to pak počítá? Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení, které pomohou lépe pochopit, jak efektivně sledovat a vyhodnocovat nákladovost akciových ETF, byl bych vám moc vděčný. Chci mít přehled o tom, jak moje investice ovlivňují mé celkové náklady a výnosy.

163 slov
1.6 minut čtení
8. 8. 2024
Šárka Marková
Šárka Marková

Nákladovost akciových ETF zahrnuje několik různých nákladů. Prvním a asi nejznámějším je TER (Total Expense Ratio), což je procento, které zahrnuje správní poplatky a náklady na správu fondu. Ale to není všechno. Musíš brát v úvahu i transakční náklady, které vznikají, když fond nakupuje nebo prodává akcie – tyhle náklady se často neukazují přímo, ale určitě ovlivňují výkonnost. Pak jsou tu ještě poplatky za obchodování, když ty sám nakupuješ nebo prodáváš ETF – ty se liší broker od brokera.

Délka investice má taky vliv, protože čím déle držíš ETF, tím víc se ti tyto náklady rozloží. Rebalancování může přinést další náklady jak na úrovni fondu, tak na tvé osobní obchodní činnosti.

Pro správný výpočet celkové nákladovosti bys měl vzít do úvahy všechny tyhle faktory a nejlépe si udělat nějakou jednoduchou tabulku nebo si to spočítat v excelu. Pokud máš víc ETF v portfoliu, tak se snaž sledovat individuální nákladovost každého z nich a pak to zprůměrovat podle toho, kolik máš v každém investováno. Není na škodu se podívat i na historickou výkonnost a porovnat ji s náklady – to ti dá lepší představu o tom, jak efektivně tvoje investice fungují.

189 slov
1.9 minut čtení
31. 1. 2025
Rudolf Vítek
Rudolf Vítek

Nákladovost akciových ETF zahrnuje docela dost věcí, na který bys měl dávat pozor. Prvním a asi nejdůležitějším faktorem jsou správní poplatky, který se většinou uvádí jako TER (Total Expense Ratio). To pokrývá náklady na správu fondu, administraci a podobně. Ale to není všechno.

Pak jsou tady další náklady, jako transakční náklady, což jsou poplatky za obchodování s jednotlivýma akciema v rámci ETF. Tyhle náklady se můžou lišit podle likvidity a objemu obchodování. Když ETF rebalancuje, což se dělá pravidelně, může to taky generovat další náklady. Čím častěji se rebalancuje, tím víc tě to může stát.

Délka investice hraje taky roli – delší investice ti může pomoct rozložit tyto náklady na více let, takže celkově je to pak levnější na rok.

Co se týče výpočtu celkových nákladů, můžeš začít s TER a pak si přidat odhadovaný vliv transakčních nákladů a dalších poplatků podle toho, jak často ETF obchoduje. Takhle si uděláš lepší představu o tom, kolik vlastně platíš.

Pokud máš víc ETF v portfoliu, tak budeš muset všechny tyto náklady spočítat zvlášť a pak je dohromady sečíst, abys měl celkovou nákladovost tvého portfolia. Je dobrý mít přehled o tom, co všechno tě stojí a jak ti to ovlivňuje výnosy.

195 slov
2 minut čtení
2. 2. 2025
Adéla Tomešová
Adéla Tomešová