Charts.cz/Fórum/Co všechno mohu ztratit při investicích do akciových ETF?

Co všechno mohu ztratit při investicích do akciových ETF?

Přemýšlím o investicích do akciových ETF a docela se mi to líbí, ale mám trochu strach z toho, co všechno bych mohl ztratit. Mohou být tyto investice skutečně rizikové, nebo je to spíš bezpečnější varianta? Mám pocit, že trhy jsou teď dost nestabilní a já bych nechtěl přijít o peníze, které jsem si šetřil. Co když poklesnou akcie v mém ETF? Jaké další faktory mohou ovlivnit moji investici? Je tady také něco jako likvidita, co když budu potřebovat peníze zpět hned a ETF nebude mít dobrou cenu? A co poplatky, jak moc mi mohou zkrátit zisky? Je pro mě lepší diverzifikovat, nebo se soustředit na jedno ETF? Jak bych měl vůbec posoudit riziko? A co inflace, může mě to nějakým způsobem ohrozit? Přemýšlím, jestli by bylo lepší investovat do něčeho jiného, třeba do nemovitostí nebo kryptoměn. Je to pro mě rozumnější volba než akciová ETF? Zajímalo by mě, co si o tom myslíte vy. Mám opravdu obavy a rád bych znal názory lidí, kteří mají s tímto typem investic zkušenosti. Kolik vlastně můžu ztratit na těchto ETF a jestli je to opravdu tak velký problém. Děkuji za jakoukoli radu!

189 slov
1.9 minut čtení
27. 6. 2024
Soňa Prokopová
Soňa Prokopová

Investice do akciových ETF mají svý rizika jako cokoliv jinýho. Hlavní hrozba je, že trhy můžou klesnout a ty tak můžeš ztratit část nebo i celý investovaný kapitál. Je fajn si uvědomit, že ETF sledují indexy, takže když index klesne, klesnou i akcie v tvým ETF.

Důležitý faktory jsou volatilita trhu a ekonomické podmínky – když je krize nebo nejistota, akcie obvykle padají. Likvidita taky hraje roli; pokud budeš potřebovat peníze rychle, můžeš prodat ETF, ale cena nemusí být ideální. Poplatky za správu ETF ti taky můžou snížit zisky, takže je dobrý se na to podívat.

Diverzifikace je rozhodně lepší než vsadit všechno na jedno ETF. Můžeš si tak rozložit riziko napříč různýma sektorama. Rychlý nárůst inflace může ohrozit reálnou hodnotu tvých výnosů. Pokud o nemovitostech nebo kryptoměnách uvažuješ, tak ty maj taky svý výhody a nevýhody. Každopádně je důležitý se dobře informovat a mít jasnou strategii, aby ses vyhnul velkým ztrátám.

151 slov
1.5 minut čtení
22. 2. 2024
Ondřej Král
Ondřej Král

Investice do akciových ETF může být dobrý způsob, jak diverzifikovat portfolio, ale rozhodně to má svá rizika. Když trhy klesají, hodnota tvých ETF také klesne, což může znamenat ztrátu kapitálu. Je fakt, že když potřebuješ peníze rychle, můžeš prodat ETF za méně, než jsi koupil, což ti přinese ztrátu. Co se týče poplatků, ty můžou snížit tvé výnosy, takže si je musíš pohlídat.

Pokud jde o diverzifikaci, doporučuje se rozložit investice do více ETF a ne jen do jednoho, aby ses vyhnul velkým ztrátám. A inflace? To je další věc, která ti může snížit reálné výnosy. Mnoho lidí přemýšlí i o nemovitostech nebo kryptu jako alternativách, ale i tam jsou rizika.

Nejdůležitější je, abys měl jasnou strategii a počítal s možností ztráty. Pokud se bojíš velkých poklesů, zvaž nižší rizikové investice nebo raději konzultuj s odborníkem. Každopádně, tvoje obavy jsou normální, investování není pro každého a vždycky je fajn mít plán.

151 slov
1.5 minut čtení
8. 1. 2025
Kamila Zajícová
Kamila Zajícová