Charts.cz/Fórum/Proč je dobré mít více různých druhů investic?

Proč je dobré mít více různých druhů investic?

Zajímalo by mě, proč je vlastně dobré mít několik různých druhů investic? Například, když si vezmu akcie, tak to vypadá jako super možnost. Ale co takhle nemovitosti nebo kryptoměny? Jakože, když mám jen akcie a trh klesne, tak jsem na tom špatně. Takže to vypadá, že diverzifikace může být klíčová. Jaké jsou ale praktické výhody toho mít třeba i něco jako dluhopisy nebo investice do alternativních aktiv? Je pravda, že to pomáhá snižovat riziko a zároveň zvyšovat šanci na zisk? A co NFT, ty mají vůbec nějaký smysl v mixu investičních příležitostí? Měl bych se bát vysoké volatility, nebo je to normální součást investování? Jaké tipy byste dali někomu, kdo se snaží vytvořit dobře vyvážené portfolio? Odpovědi na tyhle otázky by mi hodně pomohly pochopit, jak správně přistupovat k investicím a jak si zajistit pasivní příjem.

136 slov
1.4 minut čtení
6. 5. 2024
Marie Skálová
Marie Skálová

Jo, mít víc druhů investic je fakt důležitý. Diverzifikace ti pomáhá ochránit se před rizikem, když jeden trh klesne. Třeba akcie můžou padnout, ale pokud máš i nemovitosti nebo dluhopisy, tak to ti může vyrovnat ztrátu. Každý typ investice reaguje jinak na tržní podmínky. Když se daří akciím, třeba nemovitosti neporostou tak rychle, ale v krizi naopak nemovitosti obvykle stabilizují tvůj příjem. Co se týče kryptoměn, tak ty jsou fakt volatilní, takže je dobré mít je jen jako malou část portfolia. NFT? No, to je spíš spekulace a pokud do toho jdeš, tak s opatrností. Při sestavování portfolia je fajn mít mix aktiv, co ti dávají různé výnosy a rizika. A neboj se volatility, ta k investování patří. Jen to chce mít plán a rozumět tomu, kam investuješ.

128 slov
1.3 minut čtení
3. 10. 2024
Dana Vacková
Dana Vacková

Diverzifikace investic je fakt důležitá. Když máš jen akcie a trh spadne, tak jsi v háji. S různýma typama investic jako jsou dluhopisy, nemovitosti nebo třeba kryptoměny si můžeš rozložit riziko. Každý z těchto aktiv reaguje jinak na tržní situace, takže když jedno klesne, jiný může růst a tím ti pomůže. To snižuje volatilitu celého portfolia.

K tomu pasivnímu příjmu – nemovitosti ti můžou dávat pravidelný nájem, zatímco akcie třeba dividendy. A s NFT je to složitější; jsou hodně spekulativní a zatím si musíš dávat pozor, jaký mají skutečně hodnotu.

Volatilita je normální, hlavně u kryptoměn, takže se s tím musíš smířit a mít strategii. Tip na závěr? Nesnaž se trefit dno nebo vrchol trhu. Radši investuj pravidelně, třeba měsíčně, a sleduj, jak se tvé portfolio vyvíjí. To ti dává větší šanci na úspěch v dlouhodobém horizontu.

136 slov
1.4 minut čtení
29. 5. 2024
Božena Jarošová
Božena Jarošová