Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší nakupovat akcie, aby vydělaly?

Kdy je nejlepší nakupovat akcie, aby vydělaly?

Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký konkrétní čas nebo období, kdy je nejlepší investovat do akcií, aby se maximalizoval zisk. Mám pocit, že trh je hodně nepředvídatelný a často se mění, takže bych rád věděl, jestli jsou nějaké osvědčené strategie nebo tipy, které by mohly pomoci rozhodnout se, kdy koupit akcie. Je lepší nakupovat na jaře, v létě nebo třeba na podzim? A co vánoční období? Slyšel jsem něco o tzv. „novoročním efektu“, ale nejsem si jistý, jestli to má smysl. Zajímalo by mě také, jestli je třeba brát v úvahu ekonomické ukazatele jako inflaci nebo úrokové sazby. Mám pocit, že sledování zpráv a trendů může být klíčové, ale jak to vlastně funguje v praxi? Je lepší investovat do akcií v době krizí nebo naopak ve chvílích, kdy je trh na vzestupu? Jak poznat ty správné momenty k nákupu? Rád bych slyšel názory zkušenějších investorů na toto téma. Díky!

149 slov
1.5 minut čtení
14. 1. 2023
David Buchta
David Buchta

Takže, co se týče nejlepšího času na nakupování akcií, je to fakt dost individuální. Mnoho lidí říká, že na jaře nebo na podzim by to mohlo být lepší, ale záleží na konkrétní situaci. Třeba na konci roku můžeš využít "novoroční efekt", kdy investoři začnou nakupovat akcie, aby si udělali radost do nového roku, takže to může trochu posunout ceny nahoru.

Když je krize, tak jsou akcie často levnější, ale je potřeba být opatrný - ne všechny firmy přežijou. Naopak v době růstu trh taky vypadá lákavě, ale ceny už můžou být přepálený. Takže sledování trendů a ekonomických ukazatelů jako inflace nebo úrokové sazby je důležitý.

Zkus si prostě udělat nějaký plán a nepanikařit při každým poklesu trhu. Dlouhodobější investice bývají lepší než snažit se trefit přesně ten správný moment k nákupu. Je fajn mít nějakou strategii a držet se jí.

139 slov
1.4 minut čtení
28. 1. 2025
Monika Němcová
Monika Němcová

Myslím, že to je hodně o tom, co si představuješ pod "nejlepším" časem. Někdo říká, že na jaře je fajn nakupovat, protože trh se dostává do pozitivní nálady po zimě. Jiní věří v to vánoční období, kdy by se měly akcie zvednout před koncem roku. Pak je tu ten novoroční efekt, kdy investoři často začínají s novým elánem a penězi z bonusů, což může ceny akcií taky ovlivnit.

Ale jak říkáš, trh je nepředvídatelný a hodně záleží na ekonomice. Sledování inflace a úrokových sazeb určitě hraje roli. Když klesají úrokové sazby, může to povzbudit investice a zvednout ceny akcií. Naopak v krizích můžeš sehnat akcie za super ceny, ale taky je riziko, že to nebude lepší.

Osobně bych doporučil spíš investovat dlouhodobě a ne se stresovat krátkodobými výkyvy. Je dobrý mít přehled o zprávách a sledovat trendy v odvětvích, co tě zajímají. Ale stejně platí: nakupuj, když máš pocit, že je cena dobrá a nečekej na "správný okamžik", který vlastně nikdy nemusí přijít.

161 slov
1.6 minut čtení
21. 4. 2023
Žaneta Marešová
Žaneta Marešová