Charts.cz/Fórum/Dá se na trhu s nemovitostmi vydělat i v krizi?

Dá se na trhu s nemovitostmi vydělat i v krizi?

Čím dál víc se mluví o tom, jak krize ovlivňuje investice do nemovitostí. Otázka, která mě neustále trápí, je, jestli je vůbec možné na trhu s nemovitostmi vydělat i v těžkých časech. Jsem si vědom toho, že během ekonomických krizí ceny nemovitostí často klesají, což by mohlo znamenat, že investoři mají šanci pořídit si nemovitosti za nižší ceny. Ale jaké jsou reálné možnosti? Můžu opravdu očekávat, že se mi investice vyplatí, i když se zdá, že trh je v útlumu? Zajímá mě také, zda jsou nějaké konkrétní strategie, které by mi mohly pomoci dosáhnout zisku v takovém období. Vím, že někteří lidé hovoří o nákupu nemovitostí pro pronájem nebo o flippingu nemovitostí jako o možných způsobech, jak vydělat peníze i v krizi. Ale jak to vlastně funguje v praxi? Můžu se spolehnout na to, že se ceny nemovitostí opět vrátí na úroveň před krizí? Jak mohu minimalizovat riziko ztrát a co bych měl mít na paměti při investování do nemovitostí během ekonomické krize? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních. Jaké máte příběhy vy? Měli jste někdy úspěch s investicemi do nemovitostí v těžkých časech?

185 slov
1.9 minut čtení
2. 4. 2021
Ondřej Kraus
Ondřej Kraus

V krizi se dá na nemovitostech vydělat, ale chce to mít dobrý plán. Když ceny klesají, je to šance koupit levně a pak pronajímat nebo prodat později za vyšší cenu. Třeba nákup nemovitostí na pronájem může být fajn, protože i když ceny klesnou, vždycky tu bude poptávka po bydlení. Flipping taky funguje, ale je to rizikovější, protože musíš umět odhadnout, co a kdy opravit. Měj na paměti, že ceny se nevrátí hned, může to trvat roky, takže buď trpělivý. Hlavně nezapomeň na důkladný průzkum trhu a snaž se minimalizovat riziko tím, že si necháš rezervu na nečekané výdaje. Zkušenosti lidí ukazují, že se dají najít skvělé nabídky i v těžkých časech, ale chce to mít oči otevřené a být připravený jednat rychle.

122 slov
1.2 minut čtení
24. 6. 2024
Andrea Lacinová
Andrea Lacinová

Jasně, dá se vydělat i v krizi, ale chce to strategii. Když ceny klesají, můžeš koupit nemovitosti levněji a pak je pronajímat. Pronájem ti může zajistit stabilní příjem, i když trh kolísá. Na flipping se taky můžeš zaměřit, ale musíš mít dobré odhady na renovace a ceny po úpravách. Co se týče návratu cen, to nikdo neví, ale historie ukazuje, že většinou se trh nakonec vzpamatuje. Důležité je mít rezervu na nečekané výdaje a dobře si prozkoumat lokalitu – někde to může být lepší než jinde. Zkus koukat na investice s delším horizontem, případně na nemovitosti v atraktivních oblastech. Zkrátka, chce to trpělivost a rozvahu.

105 slov
1.1 minut čtení
31. 8. 2024
Šárka Jonášová
Šárka Jonášová