Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn a co bych měl vědět?

Jak začít investovat do kryptoměn a co bych měl vědět?

Když se člověk rozhodne, že by chtěl začít investovat do kryptoměn, najednou ho přepadne spousta otázek. Takže, jak na to vlastně jít? Mám si pořídit nějakou peněženku? A která je ta nejlepší? Slyšel jsem, že existují různé typy kryptoměn, ale jaký je mezi nimi rozdíl? Je lepší začít s Bitcoinem, nebo zkusit něco méně známého? Nechci se vrhnout do něčeho, o čem moc nevím. Kde vlastně vůbec koupím ty kryptoměny? Vím, že jsou burzy, ale jak vybrat tu správnou? A co bezpečnost? Jak ochránit své investice před hackery nebo podvodníky? Četl jsem, že u kryptoměn může hodně záležet na tom, kdy investuji. Měli bychom sledovat trh a nějaké analýzy, nebo se mám spíš řídit svým instinktem? A co jsou to ty NFT, o kterých teď všichni mluví? Mají nějakou hodnotu jako investice? Taky mě zajímá, jestli je dobré mít plán pro případ, že trh spadne. Jaké strategie bych měl zvážit? Je důležité diversifikovat své portfolio a kolik procent bych měl mít v kryptoměnách oproti jiným investicím? A co daně – musím z každé transakce platit nějakou daň, nebo jak to funguje? Nejde mi o to stát se milionářem přes noc, chci se prostě naučit něco nového a možná si tím přivydělat. Takže pokud máte nějaké tipy nebo rady pro začátečníka v kryptoměnách, budu rád za každou informaci.

217 slov
2.2 minut čtení
13. 7. 2024
Pavel Vaculík
Pavel Vaculík

Když chceš začít investovat do kryptoměn, tak to je fakt slušnej krok. První věc, co udělej, je založ si nějakou peněženku – buď softwarovou na telefonu nebo hardwarovou, pokud chceš mít větší bezpečnost. Bitcoin je skvělý začátek, ale klidně můžeš zkusit i nějaké altcoiny, co se ti zdají zajímavé. Co se týče burz, Coinbase nebo Binance jsou populární a relativně snadný na použití.

Bezpečnost je důležitá, takže si dej pozor na phishing a používej dvoufaktorovou autentizaci. Sledovat trh a analyzovat ceny je fajn, ale hodně lidí stejně nakupuje i podle pocitu. NFT jsou digitální tokeny a mají hodnotu, ale záleží na tom, co kupuješ – někteří na nich vydělávají, jiní prohrávají.

Ohledně strategie je dobrý mít plán na případný pokles trhu, třeba se rozhodnout, kolik procent portfolia chceš mít v kryptoměnách versus tradiční investice. A daně – jo, na transakce bys měl dávat pozor, protože v ČR to může být zdanitelné příjmy. Takže se vyplatí si to trochu nastudovat. Hlavně buď rozvážnej a nezapomínej, že investování je spíš maraton než sprint.

169 slov
1.7 minut čtení
30. 4. 2024
Lukáš Maleček
Lukáš Maleček

Investování do kryptoměn může znít složitě, ale začít se dá poměrně jednoduše. První věc, co budeš potřebovat, je peněženka. Existují různé typy – softwarové (mobilní nebo desktopové) a hardwarové, přičemž hardwarová ti poskytne větší bezpečnost. Co se týče kryptoměn, Bitcoin je nejznámější a často se doporučuje začít s ním, protože má stabilnější trh. Méně známé coiny můžou mít potenciál, ale taky větší riziko. Koupit kryptoměny můžeš na burzách jako Binance nebo Coinbase, ale vybírej pečlivě a zkontroluj recenze. Bezpečnost je klíčová – používej dvoufázové ověření a nikdy nesdílej svoje privátní klíče.

Ohledně analýz – sleduj trh, ale taky se řiď svým instinktem. NFT jsou digitální aktiva, která mohou mít hodnotu, ale to je spíš pro pokročilejší investory. Mít plán pro případ poklesu trhu je fajn – nezapomeň na diversifikaci portfolia; nepokládej všechno na jednu kartu. Co se týče daní, v ČR platíš daň z příjmu z každého zisku nad 100 000 Kč za rok. Je dobrý mít přehled o tom, co děláš a jaké transakce provádíš.

Postupuj pomalu, uč se a nezapomeň investovat jen částku, kterou si můžeš dovolit ztratit.

178 slov
1.8 minut čtení
24. 11. 2024
Adam Šváb
Adam Šváb