Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší způsoby na uchování zlata a stříbra?

Jaké jsou nejlepší způsoby na uchování zlata a stříbra?

Zajímalo by mě, jak vlastně uchovávat zlato a stříbro, když už do nich investuji. Myslím, že to může být docela důležité, protože přece jen nechci, aby se mi něco stalo s těmi cennými kovy. Zatím jsem slyšel o různých metodách – od trezorů doma přes banky až po speciální úschovny. Ale co je vlastně nejlepší? Jaké jsou výhody a nevýhody těchto způsobů? Taky mě zajímá, jestli je lepší mít zlato ve formě mincí nebo ingotů. A co stříbro? Je to stejné jako se zlatem, nebo má nějaké své specifika? Jak se třeba chránit před krádežemi a jaké máte zkušenosti s pojistkami na tyto cennosti? Myslíte, že by bylo dobré mít nějakou kombinaci různých metod nebo je lepší zvolit jen jednu? Těch otázek je vlastně víc, ale hlavně bych chtěl vědět, co funguje nejlépe a jaké máte tipy na bezpečné uchování těchto kovů.

142 slov
1.4 minut čtení
27. 4. 2023
Martina Vacková
Martina Vacková

Nejlepší je mít zlato a stříbro v trezoru. Můžeš zvolit domácí trezor, ale to je riskantní, protože když ti někdo vnikne do domu, tak to může být problém. Banka je lepší, ale zase musíš počítat s poplatky. Speciální úschovny jsou fajn, ale nevím, jak moc důvěryhodné to může být. Co se týče mincí versus ingoty, mince jsou podle mě lepší, protože je snazší je prodat a jsou likvidnější. U stříbra to funguje podobně, ale pozor na to, že větší ingoty můžou mít horší zpeněžitelnost. Krádežem se chráníš tím, že to schováš na nečekaných místech a pojistka je rozhodně dobrý nápad. Kombinace různých metod může být nejlepší cesta – část doma, část v bance či úschovně. Jen si dej pozor na to, aby tě to nedohnalo k šílenství s tou bezpečností.

130 slov
1.3 minut čtení
24. 5. 2024
Jiří Janoušek
Jiří Janoušek

Uchování zlata a stříbra je fakt důležitý, hlavně kvůli bezpečnosti a hodnotě, co to má. Mnoho lidí se rozhoduje mezi doma trezorem a bankovními schránkami. Trezor doma je fajn, máš to hned po ruce, ale pokud ti doma někdo ukradne, tak máš po srandě. Banka je víc bezpečná, ale musíš počítat s poplatkama a že si to tam nebudeš moc jen tak vzít. Úschovny specializovaný na drahý kovy jsou taky možnost, ale většinou to stojí víc než banka.

Když jde o formu, mince jsou lepší na prodej a mají větší likviditu, ale ingoty můžou mít lepší cenu za gram. Stříbro je podobný, ale jeho hodnota kolísá víc než u zlata. Takže když investuješ do stříbra, měj na paměti, že je dobrý mít i nějaké mince pro případný rychlý prodej.

Co se týká krádeží, doporučuje se pojistka na cennosti, většina pojišťoven to pokryje. Osobně bych doporučil mít kombinaci – část doma v trezoru a část v bance nebo úschovně. Tak máš jistotu, že kdyby se něco stalo, nezůstaneš úplně bez ničeho.

168 slov
1.7 minut čtení
24. 1. 2024
Patrik Dunka
Patrik Dunka