Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak přidat dluhopisy do mého investičního portfolia?

Jaký je nejlepší způsob, jak přidat dluhopisy do mého investičního portfolia?

Mám takový dotaz ohledně investování a přemýšlím o tom, jakým způsobem bych mohl přidat dluhopisy do svého portfolia. Vím, že dluhopisy mohou být dobrou alternativou k akciím, protože nabízejí stabilní výnosy a menší riziko, ale nevím přesně, jak začít. Zajímalo by mě, jestli je lepší investovat do státních dluhopisů nebo korporátních. Taky mě zajímá, zda je dobré nakupovat dluhopisy přímo nebo je lepší využít nějaké fondy, které se na dluhopisy specializují. A co třeba diverzifikace? Jak moc bych měl mít dluhopisů v poměru k dalším investicím, jako jsou akcie nebo nemovitosti? Jaké jsou takové hlavní výhody a nevýhody investování do dluhopisů? Slyšel jsem něco o tom, že úrokové sazby mohou ovlivnit cenu dluhopisů – jak to přesně funguje? A co se týče výběru konkrétních dluhopisů – existují nějaké tipy nebo doporučení, jak vybírat ty správné? Případně, které platformy pro obchodování s dluhopisy jsou považovány za spolehlivé a uživatelsky přívětivé? Bylo by skvělé, kdybyste se podělili o vaše zkušenosti a rady, pokud už s dluhopisy nějaké máte. Děkuju moc!

168 slov
1.7 minut čtení
11. 11. 2023
Simona Říhová
Simona Říhová

Když chceš přidat dluhopisy do portfolia, nejlepší je zvážit, co vlastně od nich očekáváš. Státní dluhopisy jsou obecně bezpečnější, ale výnosy jsou často nižší. Korporátní dluhopisy můžou nabídnout lepší výnosy, ale nesou větší riziko. Možná bys mohl začít s nějakými dluhopisovými fondy, ty ti umožní diversifikaci a sníží riziko spojené s jednotlivými dluhopisy. Co se týče poměru, tak to záleží na tvém rizikovém profilu – třeba 20-40% v dluhopisech je běžné, pokud nechceš být moc agresivní.

Úrokový sazby ovlivňujou cenu dluhopisů – když úrok roste, cena dluhopisů klesá a naopak. Takže koukat na to, jak se vyvíjí ekonomika a sazby, je důležitý. Při výběru konkrétních dluhopisů se dívej na kreditní rating a výnos do splatnosti.

Ohledně platformy, zkus třeba Degiro nebo XTB – oba jsou uživatelsky přívětivý a mají slušný nabídky. Každopádně si udělej vlastní průzkum a zjisti, co ti sedí nejvíc.

142 slov
1.4 minut čtení
16. 6. 2023
Hana Dvořáková
Hana Dvořáková

Investování do dluhopisů může být fajn způsob, jak diversifikovat portfólio. Když už se rozhodneš, jestli do státních nebo korporátních – státní bývají bezpečnější, ale s nižšími výnosy. Korporátní mohou přinést víc, ale nesou větší riziko. Pokud se ti nechce vybírat konkrétní dluhopisy, tak zkus dluhopisový fond, ten ti to usnadní a diverzifikaci za tebe udělá.

Ohledně toho poměru k akciím a nemovitostem – obecně se doporučuje mít kolem 20-30% portfolia v dluhopisech, ale záleží na tvém rizikovém profilu. Hlavní výhoda dluhopisů je stabilní příjem a menší volatilita než akcie, nevýhoda je, že když vzrostou úrokové sazby, cena dluhopisů klesá.

Když vybíráš konkrétní dluhopisy, drž se ratingových agentur a koukej na úrokové sazby a splatnost. Co se platforem týče, tak třeba Degiro nebo XTB jsou hodně oblíbené a uživatelsky přívětivé.

Zkušenosti s dluhopisy mám takové, že jsou super pro stabilitu, ale moc na nich nevyděláš, pokud neinvestuješ do něčeho riskantnějšího.

148 slov
1.5 minut čtení
8. 4. 2024
Ladislav Pešek
Ladislav Pešek