Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy jsou považovány za nejbezpečnější pro investice?

Jaké dluhopisy jsou považovány za nejbezpečnější pro investice?

Přemýšlím nad investicemi a dostal jsem se k tomu, že bych chtěl do portfolia zahrnout také nějaké dluhopisy. Jenže teď nevím, které z nich jsou vlastně ty nejbezpečnější. Vím, že existují různé typy dluhopisů, jako například státní, korporátní nebo municipalní, ale jak se vlastně liší v úrovni rizika? Měly by mě zajímat hlavně státní dluhopisy, protože jsem slyšel, že ty bývají považovány za bezpečné. Jak je to ale s korporátními dluhopisy? Existují nějaké firmy, jejichž dluhopisy by bylo rozumné koupit? A co třeba dlouhodobé versus krátkodobé dluhopisy? Je pravda, že dlouhodobé mají větší výnosy, ale i větší riziko? Jak tedy poznám, které dluhopisy bych měl mít na radar? Které státy nebo společnosti mají nejlepší bonitu a tedy nízkou pravděpodobnost defaultu? Hledám prostě takové tipy, které mi pomohou najít tu nejlepší cestu, jak rozložit riziko a zároveň mít jistotu, že moje investice bude co nejvíc bezpečná. Možná máte někdo dobré zkušenosti nebo doporučení ohledně konkrétních dluhopisů či fondů zaměřených na dluhopisy? Jaké faktory bych měl při výběru sledovat a čemu se raději vyhnout? Dík za jakékoliv rady!

176 slov
1.8 minut čtení
14. 11. 2024
Vladimíra Čermáková
Vladimíra Čermáková

Takže, co se týče bezpečnosti dluhopisů, státní dluhopisy jsou většinou považované za nejbezpečnější. Všechny vyspělé země mají nějaké státní obligace a ty s vysokým ratingem jsou fakt low risk. Například americké státní dluhopisy nebo německé Bunds. Tyhle jsou skoro jako záruka, že dostaneš zpět, co jsi do toho dal.

Korporátní dluhopisy už jsou o něco riskantnější - záleží na firmě. Velké a stabilní firmy jako Apple nebo Microsoft mají solidní rating a jejich dluhopisy by měly být v pohodě. Ale u menších nebo méně známých firem se můžeš dostat do problémů, tak si radši projdi ratingy a zkus zjistit, jak je na tom daná společnost.

Když se koukáš na dlouhodobé vs krátkodobé, jo, dlouhodobé obvykle nabízejí vyšší výnosy, ale víc rizika taky. Krátkodobé jsou sice méně výnosné, ale i méně volatilní. Tak záleží na tom, co preferuješ.

Dále se koukej na inflaci a úrokové sazby - to může zásadně ovlivnit výnosnost dluhopisů. A pokud hledáš konkrétní fondy zaměřené na dluhopisy, můžeš zkusit nějaké ETF nebo podílové fondy s dobrým hodnocením.

Tipy? Sleduj ratingové agentury jako Moody's nebo S&P pro bonitu. A hlavně nedávej všechny vejce do jednoho košíku - diverzifikuj to! Držím palce!

190 slov
1.9 minut čtení
27. 5. 2024
Adéla Králová
Adéla Králová

Když se mluví o bezpečných investicích do dluhopisů, tak jasně vedou státní dluhopisy. Tyhle jsou obecně považovány za jedny z nejbezpečnějších, protože je garance státního úřadu. Například americké vládní dluhopisy (Treasuries) nebo české státní dluhopisy mají fakt vysokou bonitu. U těch korporátních dluhopisů je to už horší, protože záleží na konkrétní firmě a její bonitě. Někdy se vyplatí podívat na velké, stabilní společnosti, které mají dobrou kreditní historii. Vždycky koukej na ratingy od agentur jako S&P nebo Moody's.

Pokud jde o dlouhodobé vs krátkodobé dluhopisy, tak jo, dlouhé mají většinou vyšší výnosy, ale taky větší riziko, protože se víc vystavuješ změnám úrokových sazeb. Krátkodobé jsou stabilnější, ale výnosy menší. Doporučil bych mít v portfoliu mix obojího – něco ze státních a něco od solidních firem.

Faktory ke sledování? Určitě úrokové sazby, inflaci a ekonomickou situaci. A vyhnout se firmám s nízkým ratingem a těm, co mají problémy s cash flow. Takže nejlepší cesta je diversifikace a držet se těch nejbonitnějších emitentů.

159 slov
1.6 minut čtení
27. 8. 2024
František Beneš
František Beneš