Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na nákup různých kryptoměn pro diverzifikaci portfolia?

Kdy je nejlepší čas na nákup různých kryptoměn pro diverzifikaci portfolia?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně nejlepší čas na nákup různých kryptoměn, pokud chci diverzifikovat své investiční portfolio. Vím, že trh s kryptoměnami je hodně volatilní a ceny se mohou měnit z hodiny na hodinu, takže mě zajímá, jestli existují nějaké konkrétní strategie nebo doporučení ohledně načasování nákupu. Je lepší nakupovat, když je trh v poklesu, nebo mám čekat na růst? Jak to funguje s různými typy kryptoměn? Mám se zaměřit na stabilnější coiny jako Bitcoin a Ethereum, nebo bych měl zkoušet méně známé altcoiny? A co třeba sezónnost – ovlivňuje nějakým způsobem roční období ceny kryptoměn? Jak moc je důležité sledovat zprávy a události kolem blockchainu či regulací? Zajímalo by mě také, kolik peněz bych měl investovat do jednotlivých kryptoměn, abych měl dobrou diverzifikaci. Dává smysl investovat do více projektů najednou, nebo se vyplatí zaměřit na pár klíčových měn? Rád bych slyšel názory zkušenějších investorů, co si o tom myslí.

151 slov
1.5 minut čtení
6. 9. 2024
Jaroslav Pešta
Jaroslav Pešta

Nejlepší čas na nákup kryptoměn fakt závisí na tom, jak to vidíš. Když trh klesá, hodně lidí říká, že je to ideální příležitost, protože můžeš koupit levně a pak čekat na růst. Ale čekání na růst může být riskantní, protože nikdo neví, kdy ten růst přijde. Osobně bych doporučil sledovat trend a vyhledávat okamžiky, kdy jsou ceny nízko, ale už jsi měl vyhodnocovat i fundamenty projektů, do kterých investuješ.

Co se týče diversifikace, má smysl investovat jak do stabilnějších coinů jako Bitcoin a Ethereum, tak i do nějakých altcoinů, co mají potenciál. Ale pozor na to, abys nešel do příliš mnoha projektů najednou, jinak se ti to může vymknout z rukou. Investice do pár klíčových měn s dobrým základem a pár rizikovějších altcoinů by mohla být dobrá strategie.

Sezónnost fakt hraje roli; některé roky vykazovaly výkyvy ve druhé polovině roku nebo na jaře. A rozhodně sleduj zprávy o regulacích a událostech okolo blockchainu – to může mít velký vliv na ceny.

Pokud jde o částku investice, já bych začal s menšími částkami a postupně zvyšoval investice podle toho, jak se trh vyvíjí a jak se cítíš pohodlně s rizikem. Hlavní je mít plán a nebýt příliš emocionální ohledně cenových skoků.

197 slov
2 minut čtení
9. 10. 2024
Veronika Brychtová
Veronika Brychtová

Takže, co se týče nákupu kryptoměn a diverzifikace portfolia, je to celkem složitý proces. Obecně platí, že mnozí investoři říkají, že nejlepší čas na nákup je ve chvíli, kdy trh klesá. Můžeš využít takzvanou strategii průměrování nákladů – nakupovat pravidelně bez ohledu na cenu. Pokud jde o stabilnější kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum, ty by měly tvořit větší část tvého portfolia, protože jsou méně volatilní než altcoiny. Na druhou stranu, i menší altcoiny můžou mít potenciál pro velké zisky, ale taky s sebou nesou víc rizik.

Sezónnost může hrát roli, i když to není vždycky jasné – někteří investoři tvrdí, že na jaře bývá více optimismu a ceny rostou. Sledovat zprávy okolo regulací nebo událostí v blockchainu může být fakt důležitý, protože tyhle zprávy můžou ovlivnit ceny radikálně. Co se týče investic, mnoho lidí doporučuje vertikální diverzifikaci – tedy mít více projektů v různých oblastech (DeFi, NFT apod.), aby ses chránil před případnými ztrátami. Ale zas, investovat do pár klíčových měn může být taky efektivní. Takže doporučuji začít s menším množstvím peněz do víc projektů a pak sledovat, co funguje a co ne.

183 slov
1.8 minut čtení
28. 1. 2025
Eva Hladíková
Eva Hladíková