Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do realit, když mám málo peněz?

Jak začít investovat do realit, když mám málo peněz?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy bych chtěl začít investovat do realit, ale mám na to opravdu málo peněz. Tak nějak se mi zdá, že investice do nemovitostí jsou vyhrazené jen pro ty, kteří mají velké úspory, nebo pro ty, co mají přístup k různým úvěrům. Chtěl bych vědět, jestli existují nějaké možnosti, jak začít s investováním do nemovitostí i když mám třeba jen pár set tisíc korun. Mám obavy, že se mi nikdy nepodaří našetřit dostatek peněz na nákup vlastní nemovitosti. Zajímalo by mě, zda je možné investovat do realit pomocí jiných strategií, jako jsou crowdfundingové platformy nebo investice do REITs. Je to bezpečné? Jaké jsou rizika? Jak se vlastně takové platformy používají a na co si dát pozor? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, protože jsem v tomhle světě úplný nováček a nevím, kde začít. Bude to vůbec stát za to, nebo je lepší se soustředit na jiné formy investic? Díky za každou radu!

158 slov
1.6 minut čtení
12. 12. 2024
Vojtěch Vaculík
Vojtěch Vaculík

Investování do realit s nízkým rozpočtem je určitě možné. Crowdfundingové platformy jsou super možnost, jak se do toho dostat. Místo abys kupoval celou nemovitost, investuješ malou částku do projektu. Tím pádem máš přístup k realitám i s pár tisíci korunami. Je dobrý si ale pořádně prostudovat, jak platforma funguje a co nabízí. Co se týče REITs (Real Estate Investment Trusts), to je taky zajímavá cesta, protože můžeš investovat do fondů, které vlastní nemovitosti a platí dividendy. Zde je riziko nižší než u individuálních investic, ale vždycky si dej pozor na poplatky a výnosy. Vždycky to chce nějaký čas na prozkoumání trhu a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Pokud tě realitní trh zajímá, zkus začít s menšími částkami a časem se můžeš posunout dál.

125 slov
1.3 minut čtení
8. 9. 2024
Denisa Zachová
Denisa Zachová

Investování do realit s málem penězi není nemožné, i když to může vypadat, že je to jen pro bohaté. Crowdfundingové platformy a REITs (real estate investment trusts) jsou super možnosti, jak začít. U crowdfundingových platforem investuješ do konkrétních projektů s nízkým minimálním vstupem, ale je důležité si zjistit, jaké poplatky si účtují a jaké jsou rizika spojená s daným projektem. U REITs zase kupuješ akcie společností, které investují do nemovitostí. Můžeš mít diverzifikované portfolio bez nutnosti vlastnit fyzickou nemovitost. Rizika zahrnují kolísání trhu a případné ztráty, takže si dej pozor na to, kam investuješ a zhodnoť si rizikový profil. Nezapomeň ani na vlastní vzdělávání, čti články, sleduj trendy na trhu a možná se pokus o networking v místní komunitě investorů. Je to všechno o tom začít pomalu a postupně se učit.

131 slov
1.3 minut čtení
21. 10. 2024
Jakub Černý
Jakub Černý