Charts.cz/Fórum/Kde najít dobré příležitosti na nebytové prostory po pandemii?

Kde najít dobré příležitosti na nebytové prostory po pandemii?

V poslední době se hodně mluví o tom, jak pandemie změnila trh s nemovitostmi a jaké možnosti to přináší pro investory. Já se zajímám o nebytové prostory, ale mám pocit, že je teď těžké se v tom vyznat. Kde teda vlastně hledat ty nejlepší příležitosti? Je to vůbec ještě výhodné investovat do kancelářských prostor nebo obchodních jednotek, když spousta firem přešla na práci z domova? A co pronájmy? Měly by se teď více zaměřit na krátkodobé pronájmy nebo dlouhodobé? Zkoušel jsem procházet různé realitní portály, ale většinou tam vidím ceny, které mi připadají dost vysoké. Nevíte někdo o nějakých skrytých příležitostech nebo o lokalitách, kde je šance najít něco zajímavého? Jak máte zkušenosti třeba s aukcemi nebo prodeji z insolvenčních řízení? Je to vůbec rozumná cesta? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří se v oblasti realit vyznají, protože nevím, jestli je lepší čekat na další cenový pokles nebo se snažit chytit něco hned. Děkuju moc za každou radu!

159 slov
1.6 minut čtení
11. 9. 2024
Dominik Vaněk
Dominik Vaněk

Takže, co se týká nebytových prostor po pandemii, je to teď fakt takový mix. Hlavně bych se zaměřil na oblasti, kde se plánuje rozvoj, třeba nějaký nové projekty nebo revitalizace. Realitní portály jsou fajn, ale mě se osvědčilo koukat i na místní inzerce, FB skupiny nebo přímo kontaktovat realitky. Co se kanceláří týče, tak jo, spousta firem jde do hybridního modelu, ale zase to může znamenat poptávku po menších prostorech. Takže možná uvažovat o sdílených kancelářích nebo coworkingových prostorech.

Krátkodobé pronájmy mají teď taky šanci, zvlášť v turistických oblastech, ale dlouhodobé nájmy jsou víc stabilní. Co se týče aukcí a insolvenčních řízení – tam můžeš najít dobré nabídky, ale chce to pečlivě prozkoumat každou možnost. Ceny určitě klesají, ale nevím, jestli je dobrý čekat. Můžeš zkusit chytit něco teď a mít to jako investici na delší dobu. Není jednoduchý se v tom vyznat, ale chce to prostě hledat a být trpělivý.

151 slov
1.5 minut čtení
16. 10. 2023
Vlastimil Málek
Vlastimil Málek

Tyjo, tak tohle je fakt složitá situace. Ale podle mě, pokud chceš hledat příležitosti na nebytové prostory, měl bys koukat hlavně na menší města nebo okraje velkých měst. Tam je často konkurence menší a ceny ještě nejsou úplně šílené. Co se týče kancelářských prostor, tak tam bych byl opatrný, protože spousta firem opravdu zůstává u práce z domova. Na druhou stranu, krátkodobé pronájmy se teď dost rozjíždějí, hlavně v turistických oblastech. Takže jestli máš možnost investovat do něčeho takového, může to být fajn. Zkus se podívat na aukce a insolvenční řízení, tam se často dají chytit zajímavé kousky za rozumnější ceny. Ale chce to mít oči otevřené a být připravený rychle jednat. Taky bych se zaměřil na lokalitu – třeba místa, kde plánují nějaké nové projekty nebo rozvoj, to ti může přinést dlouhodobou hodnotu. Takže jo, zkuste to prozkoumat a buďte trpěliví, klidně počkejte na další pokles, ale zase abyste to nepromeškali.

152 slov
1.5 minut čtení
1. 10. 2024
Emil Šváb
Emil Šváb