Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn bez velkých znalostí?

Jak začít investovat do kryptoměn bez velkých znalostí?

Přemýšlím, že bych se chtěl pustit do světa kryptoměn, ale vůbec nevím, jak na to. Nikdy jsem předtím neinvestoval a mám strach, že se v tom ztratím. Je toho tolik, co bych měl vědět! Jaké jsou ty základní kroky, které bych měl udělat, abych vůbec mohl začít? Mám na mysli třeba, jak si vybrat správnou kryptoměnu pro začátek? A co je to vlastně ten wallet? Jak ho mám nastavit a co s ním dělat? Taky bych rád věděl, jestli je potřeba se registrovat na nějaké burze nebo platformě. Možná je nějaká doporučená, kde to jde snadno a bez velkých poplatků? Slyšel jsem něco o tom, že je dobré mít nějaké znalosti o technologiích za kryptoměnami, ale nemám ponětí, jak moc hluboko bych se měl ponořit. Mám si přečíst nějaké články nebo sledovat videa? Kde najdu ty nejspolehlivější informace? A co když udělám chybu? Jaké jsou nejčastější pasti, do kterých lidé padají? Rád bych se také dozvěděl něco o tom, jak řídit riziko při investování do kryptoměn. Je nějaký způsob, jak ochránit své peníze před ztrátou? A nakonec - jaká je doporučená částka pro začátek? Mám investovat jen malé částky nebo se vyplatí jít do toho víc odvážněji? Prostě bych chtěl znát názor lidí, kteří už mají s kryptoměnami nějaké zkušenosti. Snažím se být opatrný a nechci nic uspěchat, ale zároveň mě láká příležitost vydělat na tomto novém trhu.

228 slov
2.3 minut čtení
12. 7. 2023
Adéla Králová
Adéla Králová

No tak to je super, že to chceš zkusit. Hlavně se neboj, začít se dá v klidu. 1. Nejprve si přečti o tom, co vůbec kryptoměny jsou a jak fungují. Někde na internetu najdeš spoustu článků a videí, co ti to vysvětlí, třeba na YouTube nebo specializovaných webech. 2. Co se týče výběru kryptoměny, asi nejlepší je začít s Bitcoinem nebo Ethereem – jsou nejznámější a stabilnější. 3. Wallet je vlastně peněženka na kryptoměny. Můžeš mít softwarovou (na počítači nebo mobilu) nebo hardwarovou (fyzická zařízení). Tuhle si musíš nastavit, aby sis mohl ukládat své kryptoměny bezpečně. 4. Ano, budeš muset registrovat na nějaké burze (např. Binance, Coinbase), kde si koupíš kryptoměnu. Vybírej ty s nízkými poplatky a dobrou reputací. 5. Vzdělávej se dál, ale nemusíš být odborník hned. Zjisti si i něco o rizicích - volatilita trhu může být brutální. 6. Na začátek investuj jen částku, kterou si můžeš dovolit ztratit – třeba pár tisíc, nechoď hned do velkých investic. Důležité je postupně se učit a nespěchat.

167 slov
1.7 minut čtení
30. 1. 2025
Renata Horálková
Renata Horálková

Tak hele, začít s kryptoměnama není žádná rocket science, ale pár věcí je dobrý vědět. Nejprv si udělej účet na nějaký burze jako je Binance nebo Coinbase, tam to je hodně jednoduchý a mají docela nízký poplatky. Jakmile se zaregistruješ, můžeš začít nakupovat. Co se týče výběru kryptoměny, tak pro začátek můžeš zkusit Bitcoin nebo Ethereum, protože jsou relativně stabilní a mají dobrou pověst.

Wallet je vlastně místo, kde si uchováváš svoje kryptoměny. Můžeš mít softwarový wallet (aplikace na telefonu nebo PC) nebo hardwarový (jako externí disk). Pro začátek stačí softwarový, ale dej pozor na bezpečnost – používej dvoufaktorovou autentizaci.

Sleduj novinky a vzdělávej se! Na YouTube je spousta kanálů o kryptoměnách a taky články na blozích a fórech. Snaž se vyhnout FOMO (fear of missing out) a investuj jen tolik, kolik jsi ochotnej ztratit. Malý částky jsou v pohodě, s tím můžeš začít a postupně navyšovat.

Pasty? Pozor na podvody a pump and dump schémata. A nezapomeň diversifikovat, nedávej všechno do jedné měny. Takže buď opatrnej, dělej si domácí úkoly a hlavně se nenech unést.

Hodně štěstí!

174 slov
1.7 minut čtení
24. 1. 2025
Denisa Balounová
Denisa Balounová